Actualitate Social

Drumuri aglomerate, risc de accidente. Cum să te bucuri de o minivacanță în siguranță

FOTO ARHIVA

A început minivacanța de Sf Maria, o perioadă de 4 zile libere de care majoritatea românilor aleg să profite și să se relaxeze alături de familie și prieteni departe de casă. Unii aleg marea, alții iau drumul stațiunilor montane, pentru a profita de răcoare și aer curat. Indiferent de destinația aleasă, un lucru este cert: valorile de trafic cresc semnificativ în această perioadă, mai ales pe drumurile naționale. Aglomerația înseamnă și risc crescut de accidente, așa că polițiștii buzoieni vin cu o serie de sfaturi pentru șoferi pentru o călătorie în siguranță.

Recomandări pentru conducătorii auto

  • înainte de a pleca la drum asiguraţi-vă că autovehiculul este în stare bună de funcţionare !
  • nu vă urcaţi la volan dacă a-ţi consumat băuturi alcoolice, substanţe cu efect psihoactiv sau sunteţi prea obosit ! Nu este pusă numai viaţa dumneavoastră în pericol ci şi a celorlalţi participanţi la trafic.
  • respectaţi regulile de circulaţie şi adaptaţi conduita la condiţiile de trafic !
  • respectaţi reglementările legale privind transportul copiilor (folosiți centura de siguranţă şi scaunul special pt. copii).
  • Folosiţi centura de siguranţă (conducători auto şi pasageri) pentru diminuarea riscului victimal.
  • nu ascultaţi muzica şi nu vorbiţi la telefon fără handsfree în timp ce vă deplasaţi cu autovehiculul, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier;

Trecerea de pietoni nu este o continuare a trotuarului!

Nu doar șoferii, ci și pietonii sunt, însă, de multe ori de vină încazul unor accidente rutiere. Traversarea străzii prin locuri nepermise, sau trecerea în fugă pe zebră, deși o mașină este foarte aproape de trecere, stau la baza tot mai multor accidente.

“Pietonii trebuie să traverseze drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestora, pe la colțul străzilor după ce s-au asigurat în prealabil că din ambele sensuri nu se apropie niciun autovehicul. Să nu uite niciodată că trecerea pentru pietoni nu este o continuare a trotuarului, trebuie să oprească la trecerea de pietoni, să se asigure că nu vine niciun autovehicul, după care să se angajeze în traversarea străzii. Să nu se angajeze să traversarea străzii în fugă prin fața sau prin spatele autovehiculului staționa ori a mijloacelor de transport în comun. Să respecte întotdeauna culoarea semaforului electric. Haideți să avem puțin grijă și de viața noastră. Traversăm strada în pas vioi, nu alergat, nu cu alte activități”, transmite cms. șef Gheorghe Colăcel, de la IPJ Buzău.

Atenți, bicicliști!

Nu în ultimul rând, bicicliștii trebuie să respecte regulile în trafic și în niciun caz să nu traverseze strada pe bicicletă.

“Atunci când ajungem pe bicicletă la trecerea de pietoni sau pe trotinetă, coborâm obligatoriu de pe aceasta și traversăm pe lângă bicicletă sau trotinete. Mulți dintre bicicliști nu cunosc acest aspect prevăzut de lege, că atunci când treci pe pe trecerea de pietoni cu bicicleta mergi pe lângă bicicletă. Mulți spun că se grăbesc, alții din comoditate, total greșit, atunci când ajungem la trecere coborâm de pe bicicletă.”

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian