Nu mai sunt locuri pentru bolnavii COVID în spitalele din județul Buzău. Direcția de Sănătate Publică precizează că toate paturile pentru cei infectați cu coronavirus sunt ocupate în acest moment. Autoritățile fac demersuri pentru a identifica noi locuri de internare iar spitalul care este luat în calcul în acest moment pentru a primi bolnavii COVID este cel de la Nehoiu.
Valul patru al pandemiei de coronavirus pare mai dur decât toate celelalte la un loc. De săptămâni bune, zilnic, zeci de buzoieni sunt raportați ca pozitivi iar marți avem o cifră record: 146 de bolnavi, de la bebeluși de doar câteva luni, până la persoane trecute de 80 de ani. Explozia de infectări a făcut ca locurile în spitale să se ocupe rapid. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică spun marți că nu mai e nici un loc liber în spitalele din județul Buzău pentru bolnavii COVID.
Recent, reprezentanții DSP spuneau că atunci când va fi nevoie spitalul municipal din Rm.Sărat, care la începutul pandemiei a fost exclusiv COVID, va fi destinat din nou doar bolnavilor infectați, fără a-i mai trata și pe pacienții cu alte afecțiuni. Însă acum, DSP s-a repliat și caută alte soluții pentru că municipalitatea din Râmnicu Sărat respinge ideea ca spitalul să fie exclusiv COVID.
” Nu pot să spun că o să transformăm tot Spitalul Râmnicu Sărat în suport COVID pentru că deși noi ne-am dori treaba asta, municipalitatea Râmnicu Sărat nu a dorit așa ceva, menține în continuare sistemul hibrid în așa fel încât de la cele 188 de locuri destinate inițial acestor pacienți, acum avem doar 129, restul fiind destinate pacienților non-COVID. Așa a fost solicitarea și de la Minister, de a transforma în sistem hibrid orice unitate sanitară, și acolo unde este posibil vom încerca să abordăm la fel problema”, declara luni pentru Focus Tv medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la DSP Buzău.
O altă variantă ar fi Spitalul Orășenesc Nehoiu. De altfel, autoritățile de sănătate public merg, marți, acolo pentru a discuta cu managerul si cu medicii despre oportunitatea preluării de către această unitate a celor infectați cu SARS COV2. Directorul spitalului orășenesc Nehoiu, Sergiu Remișovschi, spune că nu se opune preluării bolnavilor COVID, însă pentru asta spitalul are nevoie de circuite, medicamente, echipamente, de stație de oxigen și de medici:
” Dacă primim un sprijin din partea autorităților și cetățenilor, desigur că nu putem să ne opunem, dar sunt anumite lipsuri. Dacă lipsurile astea vor fi rezolvate în scurt timp, da, nu ne opunem, dar asta implică o investiție foarte mare, medicamente, echipamente sanitare, material, plus că transformarea spitalelor implică și transformarea circuitelor fucționale. Circuitele funcționale sunt deficitare, avem un singur lift. Doar să tratăm pacienții cu indicatori mai buni, adică cu saturație peste 90-92%, adică mediu spre ușor”.
Spitalul orășenesc Nehoiu nu are medic epidemiolog, infecționist și nici pneumolog, specializări esențiale în tratarea bolnavilor COVID. Pe de altă parte, distanța de la Buzău până la Nehoiu este de peste 60 de km. În ceea ce privește spitalul CFR, autoritățile de sănătate publică spun că aici pot fi primiți doar pacienții cu forme ușoare de COVID, în fapt cei care pot rămâne acasă în izolare.
”Spitalul CFR ne va ajuta în continuare cu această extindere de internare, numai că toate condițiile de transfer a acestor pacienți în secția exterioară CFR este destul de limitată în ceea ce privește unele constante în așa fel încât, deocamdată nu a fost nevoie să apelăm, pentru secția exterioară sunt persoane care se pot deplasa, nu au nevoie de foarte mult oxigen, lucrul pe care persoanele internate nu le îndeplinesc. Izolarea la domiciliu, însă rezolvă problema aceasta” mai declara luni pentru Focus Tv, medicul Carmen Scîntei de la DSP Buzău.
Chiar dacă se va decide, marți, preluarea bolnavilor COVID și de către spitalul de la Nehoiu, unitatea medicală nu va putea interna imediat pacienți infectați. Va fi nevoie de câteva zile până ce totul va fi pus la punct.
În aceste condiții, rămâne de văzut ce soluții vor găsi autoritățile pentru a-i primi în spitale pe buzoienii care vor fi confirmați cu coronavirus în zilele imediat următoare.
Marți, 28 septembrie, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat 11.049 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, cel mai mare număr de cazuri zilnice înregistrat de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore, la nivelul întregii țări, 208 persoane au decedat. La ATI sunt internaţi 1.267 de pacienţi cu COVID-19. 306 copii cu COVID-19 sunt în spital, 17 dintre ei fiind la ATI.
Adaugă comentarii