Actualitate Tineri pentru România

E cea mai bună din țară la pedagogie și va fi profesoară de română în Buzău. ”Eu aleg să duc mai departe dragostea pentru cuvinte!”

Primul contact cu școala, cu doamna învățătoare, i-a adus primul gând că, într-o zi, ar putea ajunge chiar ea la catedră. Timpul a trecut și, pe măsură ce a descoperit tainele limbii române, visul tinerei din Buzău s-a schimbat ajungând să-și dorească să fie profesoară de limba și literatura română. Acesta este, pe scurt, drumul pe care îl urmează Andreea Bănică, absolventă a Colegiului Național Pedagogic “Spiru C. Haret” și olimpică națională la Olimpiada de Pedagogie.

Andreea este din Largu, iar gimnaziul l-a urmat la școala din comuna natală. Acolo a început dragostea pentru copii, pentru catedră, astfel că, atunci când a venit vremea admiterii la liceu, Andreea Bănică a știut că vrea să-și continue studiile la Colegiul Pedagogic din Buzău.

”Încă de mică am vrut să intru în învățământ. Când ajungeam acasă, după o zi de grădiniță, îmi aranjam toate jucăriile în așa fel încât să reproduc sala de grupă și, luându-i locul doamnei educatoare, le predam jucăriilor tot ceea ce învățasem eu în ziua respectivă.

Apoi am ajuns la școala și a apărut ideea de a deveni învățătoare.

Ajunsă în clasa a V-a, am descoperit că am înclinații în ceea ce privește limba româna și mi-a devenit din ce în ce mai dragă. Am decis atunci că vreau să devin profesoară de limba română, iar cel mai bun loc pentru a-mi “turna” bazele psihopedagogice ar fi fost liceul pedagogic”, ne-a spus Andreea.

Examenul la liceu nu i-a ridicat probleme. A fost admisă cu 9,56, iar, timp de patru ani, ca elevă a Colegiul Pedagogic și-a construit visul, pas cu pas.

”La sfârșit de clasa a VIII-a, am dat probele de aptitudini. Am avut cea mai mare medie dintre elevii înscriși la profilul pedagogic, respectiv 9,56. Am petrecut cei patru ani sub acoperișul clădirii care, pot să spun, mi-a devenit o a doua casa. Orele de pedagogie mi-au devenit, de asemenea, foarte dragi”, a spus Andreea.

Încet, încet, visul tinerei din Largu a prins contur, iar în perioada de practică, când a ajuns pentru prima dată în fața elevilor, a avut confirmarea că a făcut cea mai potrivită alegere.

”Începând cu clasa a XI-a, am intrat, cu adevărat, în pielea unui cadru didactic, privind săptămânal 30 de perechi de ochi curioși, pregătiți să asculte ceea ce “domnișoara practicantă” avea să le transmită. Orele de practică au devenit, astfel, o adevarată bucurie”.

Cea mai mare realizare cu care Andreea se poate mândri este premiul I la Olimpiada de ”Didactici Inovative”, o competiție care urmărește, așa cum am putea intui și din denumirea sa, demersurile ce vizează înnoirea, inovarea în sistemul educațional.

”As vrea ca atunci când (Doamne ajuta!), voi ajunge la catedra, sa le pot transmite elevilor mei informații cât mai aproape de realitatea pe care fiecare dintre ei o trăiește zilnic. Astfel, am găsit in materia studiată in cadrul acestei discipline, o oportunitate de dezvoltare a aptitudinilor mele pedagogice. Etapa naționala a olimpiadei de pedagogie presupune atât o probă scrisă, cât și una orală. Proba scrisă am desfășurat-o în cadrul școlii și am obținut 92,5 puncte. Proba orală s-a desfășurat la Drobeta Turnu Severin și am obținut 95 de puncte.  Așadar, punctajul de 93,75 de puncte m-a situat pe primul loc.

Premiul obținut in cadrul olimpiadei îmi asigura un loc la facultate in domeniul Științe ale Educației. Însă, consider ca pedagogia face casă bună cu limba română, atunci când scopul tău este de a transmite altora nu doar informații, ci și emoții și trăiri. Așa că ma voi folosi de toate cele învățate, urmând facultatea de Litere din cadrul Universității din București.”, a spus Andreea.

Andreea Bănică a terminat clasa a XII-a cu 9,95 și spune că, pe viitor, își dorește să „ducă mai departe dragostea pentru cuvinte”.

”În calitate de cadru didactic consider că, înainte de toate, trebuie să transmiți elevilor bucuria de a cunoaște și de a cerceta. Didacticile inovative urmăresc formarea unui om complet (cognitiv, social și afectiv), ceea ce mi se pare exact ceea ce ar trebui sa stea, de fapt, la baza celor învățate. Frumusețea limbii române, tocmai pentru că e o disciplina studiată de toată lumea, indiferent de profil, poate ajunge la inima oricui. Iar eu aș vrea să pot ajunge la inimile celor cărora le transmit (nu doar informații).“De ce limba românească/ Să n-o cultivăm?” spune o poezie a poporului nostru. Eu aleg sa duc mai departe dragostea pentru cuvinte”.

Andreea Bănică va fi invitată, luni, după ora 18,00, în emisiunea Focus News, de la Focus TV.