Actualitate

E oficial: Buzăul va avea Salvamont! Când vor intra în pâine salvamontiștii

foto: Salvamont România

De anul viitor, turiștii care se abat de la traseele marcate din județul Buzău și au nevoie de ajutor pentru a regăsi drumul de întoarcere, sau care întâmpină alte dificultăți în timpul călătoriilor se vor putea adresa salvamontiștilor. Din 2023, în județ ar urma să funcționeze pentru prima dată un Serviciu Județean de Salvamont.

Primii pași vor fi făcuți săptămâna aceasta când consilierii județeni vor avea pe masă un proiect ce prevede  constituirea unui colectiv de lucru pentru înființarea Serviciului Public Salvamont. Membrii acestui grup vor avea sarcina ca până la finele anului curent să găsească o locație potrivită pentru un astfel de serviciu, să vină cu propuneri privind regulamentul de organizare și funcționare, organigramă și nivelul salarizării.

“Colectivul menționat la art. 1 are următoarele atribuții:

(a) identificarea unei locații pe teritoriul județului Buzău, corespunzătoare serviciului public;

(b) elaborarea regulamentului de organizare și funcționare a serviciului, a organigramei și statului de funcții și a nivelului de salarizare;

(c) elaborarea listei dotărilor minime necesare funcționării serviciului;

(d) elaborarea proiectului de buget de venituri și cheltuieli pentru primul an de funcționare al serviciului;

(e) identificarea, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău și Inspectoratul Județean de Jandarmi Buzău a zonelor montane/traseelor de pe raza județului Buzău susceptibile de accidente montane;

(f) consultarea cu Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România cu privire la modalitățile de atestare/formare a salvatorilor montani precum și cu privire la orice alte aspecte care intră în aria acestora de competență;

(g) propuneri privind modalitățile de colaborare ale serviciului cu echipe de voluntari, cu autorități și instituții publice prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 77/2003”, se arată în proiectul ce va fi supus votului consilierilor județeni.

Până acum, deși legea prevede înființarea unui serviciu salvamont în județe cu trasee montane, Consiliul Județean Buzău a acoperit activitatea de intervenție pe baza unor convenții de colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Odată însă ce Ținutul Buzăului a fost declarat Geoparc Unesco, lucrurile se schimbă.

“Înființarea și organizarea serviciilor publice județene SALVAMONT este reglementată de Hotărârea Guvernului nr. 77/2003 care, prin articolul stabilește obligația consiliilor județene în a căror rază administrativ teritorială se află se află trasee montane și/sau pârtii de schi să organizeze astfel de servicii care coordonează activitatea de prevenire a accidentelor montane și de salvare în munți a persoanelor accidentate și a bolnavilor. (…) Însă, obligația legală este imperativă și, în contextul acreditării Ținutului Buzăului ca Geoparc UNESCO, a obligativității identificării și omologării traseelor turistice din arealul județului Buzău, vă propun să inițiem demersurile prealabile înființării acestui serviciu public județean”, se mai arată în proiectul menționat.

Serviciul Salvamont Buzău ar urma să devină funcțional în 2023, după aprobarea bugetului.

De altfel, informația privind înființarea serviciului Salvamont în județul Buzău a fost făcută publică în premieră încă din luna ianuarie. Iar Șansa News a scris încă de atunci despre faptul că Buzăul va avea Salvamont. Detalii despre acest subiect găsiți aici.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian