Un diagnostic greșit a adus în pragul morții un bărbat din Buzău. Este chinul cumplit prin care trece un bătrân, în vârstă de 68 de ani, căruia i s-a spus că are cancer și i s-a prescris morfină pentru a suporta durerile cumplite de stomac. La trei ani distanță, buzoianul a aflat că, de fapt, nu a avut niciodată o afecţiune oncologică, dar acum a ajuns să fie dependent de morfină, iar un eventual sevraj îi poate fi fatal.
Coșmarul bătrânului a început în 2018. O durere cumplită de stomac l-a făcut să ceară ajutorul medicilor și așa a ajuns la Spitalul Județean Buzău. Atunci a primit primul diagnostic.
”Tata a început să acuze niște dureri de burtă sau stomac pentru că nu știa exact ce îl doare. Am mers la medicul de familie și i-a dat câteva pastile care nu l-au ajutat. La un moment dat, a făcut o criză foarte urâtă și atunci am chemat Ambulanța și l-am dus la Spitalul Județean Buzău. După consult, medicii l-au diagnosticat cu pancreatită acută”, a spus fiica bătrânului.
După trei luni de spitalizare la Buzău, familia a decis să-l ducă la o unitate medicală din București, în speranța că-l va vindeca mai repede. Din păcate, acolo speranța lor s-a năruit.
”Am stat la Buzău circa trei luni și am cerut medicului care-l îngrijea să-l putem duce la București, în speranța că acolo găsim ceva mai bun, dar, din păcate, nu s-a întâmplat asta. Am ajuns la Spitalul Bagdasar Arseni. Au început toate investigațiile: analize, colonoscopie, endoscopie, RMN. În urma tuturor acestor analize au spus că tata are tumoare necrozabilă la pancreas cu extindere spre stomac și trunchiul celiac. Deci, cancer”, povestește fiica bărbatului.
Vestea a căzut ca un trăsnet pentru întreaga familie. Din acel moment au vrut doar un singur lucru: cum să-l ajute să suporte mai ușor durerile, atât timp cât mai are de trăit.
”Am întrebat dacă mai putem face ceva și ne-au spus că din păcate nu pentru că pancreasul este un organ foarte dificil și nu sunt prea multe de făcut. Am cerut și un sfat. Am întrebat ce ați face dacă ar fi tatăl dumneavoastră și medicul de la Bagdasar mi-a răspuns că nu ar mai face nimic, l-ar lua acasă și s-ar bucura lângă el, de timpul care i-a mai rămas”, își amintește cu durere femeia.
Diagnosticul a fost pus doar pe baza analizelor și investigațiilor fără să-i fie făcută și o biopsie. În plus, tot medicii de la București i-au recomandat femeii ca odată ajunși la Buzău să caute un oncolog pentru ca bătrânului să-i fie administrată morfină.
”Am făcut un dosar. L-a început mi-a dat pastiluțe, apoi plasturi. La un moment dat acestea nu și-au mai făcut efectul și așa am ajuns ca la fiecare două luni să mergem și ni se mărea doza”, mai spune fiica bărbatului.
Totuși, după primul an de chin, a existat un medic care semnala faptul că diagnosticul pus inițial ar fi greșit.
”Tata fiind persoană cu handicap, în fiecare an facem CT și markeri tumorali. În primul an, de la primirea diagnosticului de cancer, markerii tumorali au fost făcuți la Spitalul CFR și, acolo, doamna doctor ne-a spus că nu vede nimic. Toate analizele cu markerii tumorali au ieșit bune, dar doamna doctor oncolog a spus că nu le va lua în calcul și mi-a dat în continuare morfină”, a spus femeia.
Din păcate, situația a rămas așa, iar bătrânul a continuat să primească morfină, în doye din ce în ce mai mari .
”În al doilea an, nu am reușit să-i fac nici CT, nici markerii tumorali pentru că s-a simțit foarte rău. Am crezut că starea este provocată de cancer. La un moment dat îl și păzeam, credeam că este sfârșitul. De fapt, era sevrajul din cauza morfinei, dar nu ne-am dat seama. Abia în urmă cu o lună de zile, la un RMN făcut la Spitalul Județean Buzău ni s-a spus că nu se vede niciun cancer”, a mai spus Ana Maria Tănase.
Surprinși de rezultatul investigației dar având totuși un diagnostic pus la un spital din București, familia a decis să meargă încă o dată la o clinică din Capitală. De această dată au ales Spitalul Fundeni.
Diagnoscticul de aici nu făcea altceva decât să confirme ceea ce i se spusese la Buzău: faptul că bătrânul nu are cancer, deși trei ani de zile a trăit cu gândul că poate muri în orice zi și că, pentru durerile sale, nu există alt leac decât morfina.
Acum familia este îngrozită pentru că bătrânul a ajuns dependent de morfină, iar un sevraj i-ar putea fi fatal. Fiica buzoianului a încercat, fără niciun rezultat, să găsească un medic care să-i salveze tatăl.
”Este momentul cel mai greu! Suntem disperați, deși toată lumea spune că trebuie să ne bucurăm că nu are cancer. Cum să ne bucurăm, când o luăm din spital în spital și toată lumea ne refuză și ne spun că nu este de competența lor. Am sunat inclusiv la clinici private. Nu știm ce să facem. Sper ca cineva să ne ajute. Un medic bun și cu frică de Dumnezeu să se gândească că trebuie să ne ajute cineva”, spune disperată fiica bătrânului
Femeia acuză pentru toate cele întâmplate Spitalul Bagdasar Arseni, acolo unde tatăl său a primit diagnosticul de cancer. Deși acum prioritatea este să-și salveze părintele, buzoianca e hotărâtă să depună o plângere pentru cele întâmplate. Într-un punct de vedere oficial, oferit postului Antena 3, Spitalul Bagdasar Arseni arată că pacientul a fost tratat cu ce au avut mai bun la îndemână.
”- pacientul a fost internat în clinică de chirurgie având investigații imagistice efectuate anterior internării ce ridica suspiciunea unei patologii pancreatice.
– pacientul s-a externat la 7 zile de la internare, la cerere, cu recomandarea de dietă, tratament și efectuarea consulturilor anterior menţionate, cu scopul monitorizării leziunii pancreatice, continuării tratamentului și reevaluare chirurgicală oricând, la nevoie.
– tratamentul administrat post externare (opioide-morfină) nu a fost recomandat de medicul chirurg, fiind indicat probabil de medicul oncolog, în contextul durerilor abdominale persistente.
– in perioada post internare ( din 01.10.2018 până în 12.11 2021) pacientul nu are alta internare/prezentare in spitalul nostru conform recomandărilor primite la externare”, relatează Antena3.ro.
De asemenea, avocatul Adrian Cuculis a explicat să este vorba despre un caz de malpraxis.
”În primul rând cred că vorbim de cel mai grav caz de malpraxis de la noi pentru ca a fost perpetuat 3 ani de zile si in mod inexplicabil deși i s a pus un diagnostic sau mai bine zis o condamnare la moarte ca are cancer și că în 3 luni ar trebui să moară. Ce este revoltător este că medicii care i-au pus acest diagnostic nu au vrut să-l vadă ulterior când și-au dat seama de greșeala făcută” a explicat, pentru antena3.ro avocatul Adrian Cuculis.
Acum, viața bărbatului depinde de un tratament pe care acesta ar trebui să-l primească cât mai repede.
”Vom depune plângere împotriva spitalului care a greșit diagnosticul. Vreau ca tata să fie internat într-un spital și să se facă bine deoarece este foarte greu și este posibil să moară în urma sevrajelor. Totuși, sper ca cineva să ne poată ajuta”, este strigătul de ajutor al fiicei buzoianului.
Bătrânul de 68 de ani are și două accidente vasculare, semipareză pe partea dreaptă, dar și grave probleme cu inima.
Dincolo de plângerile pe care familia le va face, Colegiul Medicilor se poate autosesiza, atât în legătură cu diagnosticul greşit pus de medicii de la Bucureşti, cât şi în legătură cu lipsa de reacţie a medicului oncolog care nu a vrut să ia în calcul investigaţiile ulterioare ce ridicau suspiciunea că nu este vorba despre un cancer de pancreas.
…nu e o noutate…acum în pandemie e măcel, de exemplu, le dau bolnavilor midazolam, propofol….opioide….apoi masca de oxigen pe față ca să le plesneasca plămânii rezultat = infarct, atac de cord etc.
Dați în judecată fără milă, așa cum au fost și sunt și ei față de tatăl dumneavoastră și de toți pacienții, cereți sa fie transferat tatăl către spital din străinătate și apoi la cedo depuneți plângere, așa bataie de joc vom mai vedea din păcate….