Actualitate

Efectele războiului în agricultura românească. Ce spun marii fermieri despre prețul alimentelor de bază

Războiul din Ucraina dă peste cap toate calculele agricultorilor. În primul rând, producătorii de cereale asistă în aceste zile la creșteri spectaculoase la prețurile cerealelor, iar cei mai avantajați sunt fermierii care încă mai au stocuri de porumb sau grâu. Totuși, vin vremuri grele. O spune un fermier din Buzău care preconizează că grâul ar putea avea un preț dublu în această vară ceea ce înseamnă că și pâinea se va scumpi la fel de mult. În plus, același fermier vorbește și despre faptul că România s-ar putea confrunta cu o criză a carburanților și, din acest motiv, îi îndeamnă pe agricultori să-și facă rezerve pentru a nu rămâne fără combustibil în plină campanie.

Ofertă șoc primită de un agricultor din Buzău pentru porumbul boabe. Prețul pe care traiderii care duc cereale în Portul Constanța pentru export erau dispuși să-l ofere a fost cu 50 – 60 % mai mare decât cel cu care fermierul a vândut cereale în toamna anului 2021. Scumpirea este determinată de războiul din Ucraina.

”În mod tradițional, în această perioadă, Ucraina și Rusia ieșeau la export cu grâul și porumbul pe care îl aveau pe stoc și în felul acesta noi, în România, aveam o cădere de preț. Însă, având în vedere situația din Ucraina, noi am rămas singurii cu cantități importante de cereale pentru export. Deja astăzi am primit o ofertă la porumbul boabe de 1,5 lei pe kilogram. Este o creștere de peste 50-60% față de prețul din toamnă. Se estimează la vară ca prețul grâului să depășească 2 lei pe kilogram având în vedere că principalii exportatori din zona noastră erau Ucraina și Rusia. Având porturile blocate, și nu știu cum vor demara ucrainenii lucrările în câmp în această primăvară fiind război,  s-ar putea să ne confruntăm cu o criză majoră de producție vegetală și lucrul acesta va duce inevitabil la o nouă creștere a prețurilor la cereale”, a explicat Valeriu Alecu, fermier Buzău.

Deși pentru moment, creșterea prețurilor la cereale avantajează fermierii care încă mai au stocuri de porumb sau grâu și care acum pot obține câștiguri mai mari, pe viitor, fermierul din Buzău nu prevede o situație avantajoasă. În primul rând, Alecu crede că, de exemplu, grâul ar putea ajunge la doi lei pe kilogram, iar asta ar însemna că și pâinea s-ar scumpi destul de mult. Pe de altă parte, agricultorul îi îndeamnă pe fermieri să-și facă rezerve de combustibil pentru că s-ar putea ca în vară să fie criză de carburanți.

”Având în vedere situația din Ucraina eu cred că la vară prețul grâului se va dubla și va ajunge la doi lei. Și dacă prețul grâului va fi doi lei, atunci nici pâinea la raft nu are cum să mai coste doi lei. Va crește prețul la carne pentru că și crescătorii de animale vor fi nevoiți să crească prețurile. Se va scumpi mai mult carburantul și există chiar și riscul să avem și sincope în aprovizionare așa că îi sfătuiesc pe fermieri să-și facă stocuri de carburanți, mai ales pentru perioadele de  campanie”, a mai spus Alecu.

Ca urmare a acestor creșteri, românii ar putea să ajungă să cumpere mai puțin, iarăși un aspect deloc convenabil pentru producători.

”Soluția, având în vedere că masa de bani e limitată, este să cumpărăm mai puțin Asta am mai văzut în alte țări. Nu se mai duc cumpărătorii cu coșul la raf, merg cu sacoșa”, a spus fermierul buzoian.