Actualitate

Efectul exploziei prețurilor la materialele de construcții. Blocul pentru medici ridicat de Consiliul Județean, de două ori mai scump decât se estima

Blocul de locuințe pentru medici care va construit pe terenul fostei maternități din Buzău va fi ridicat, însă costul investiției aproape că s-a dublat. Motivul: explozia prețurilor materialelor de construcții.

Consilierii județeni au avut astăzi pe masă un proiect referitor la actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru blocul de locuințe destinate halatelor albe. Cu alte cuvinte, valoarea investiției realizate cu bani de la bugetul județului a crescut de la 16 milioane de lei, cât a fost estimată în vara anului trecut, la aproape 30,5 milioane de lei. Cum a fost posibilă această creștere? Autoritățile județene pun acest fapt pe seama scumpirii accelerate a materialelor de construcții, echipamentelor și utilajelor.

“A trebuit să facem niște modificări pentru că prețurile, în general, la materialele de construcții au crescut foarte mult și pentru că începe procedura de licitație, nu vrem să mergem cu un caiet de sarcini care nu poate fi viabil, să riscăm să nu vină nimeni la licitație. Pe moment noi nu plătim niciun ban. Vedem ce se întâmplă și după licitație. Știți că o licitație nu merge niciodată pe sută la sută din valoare”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Conform Institutului Național de Statistică, până în luna aprilie, prețul materialelor de construcții a crescut cu procente cuprinse între 25 și 75 %.  Prețuri și mai mari, cu circa 300%, au fost la unele produse din lemn folosite de obicei la  acoperișuri.

“Ca suport pentru realizarea actualizării valorii estimate a lucrărilor, au fost folosiți indicii Institutului Național de Statistică la luna aprilie 2021 pentru categoria „Construcții Rezidențiale” și următoarele creșteri aproximative ale următoarelor materiale, cu impact asupra valorii totale estimate în Studiul de fezabilitate:

polistiren – 58%;

conducte PVC, polietilenă, polipropilenă – 60% la produsul finit;

tablă zincată – 50%;

otel beton – 57%;

benzi OL laminate la cald – 75%;

produse de balastieră (nisip, pietriș, refuz de ciur) – 50%;

motorină și bitum – 25%;

produse LEMN – 300%, cu impact asupra a tot ceea ce înseamnă: acoperișuri, sprijiniri, eșafodaje, cofraje, dar si produse secundare extrem de utilizate:  PAL, PFL, OSB, TEGO”, se arată în raportul din cadrul proiectului supus votului consilierilor județeni.

Era absolut necesar ca indicatorii tehnico-economici să fie actualizați, pentru a nu exista vreo piedică în derularea licitației și a celorlalte etape în vederea ridicării blocului pentru medici.

 “În ultima vreme, practic, s-a produs o explozie a prețurilor materialelor de construcție. Este foarte greu să modifici în timpul jocului, pentru că asta este legislația, anumite lucruri din caietele de sarcini și implicit din ce s-a întâmplat la licitație, și putem să ajungem ca unii constructori să nu-și mai poată continua lucările pentru că nu mai devin rentabile și pot ajunge chiar la faliment”, a adăugat președintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

Conform proiectului, blocul de locuințe pentru medici ar urma să aibă parter și 5 etaje. Vor fi 20 de locuințe alcătuite din apartamente cu două camere și garsoniere. De asemenea, vor fi amenajate spații de birouri, arhivă și cameră specială pentru centrala termică. Locuințele din viitorul bloc de pe Bulevardul Gării vor fi destinate medicilor care vor veni să profeseze la Spitalul Județean Buzău. Este o nouă încercare a autorităților de a-i convinge pe specialiști să vină să lucreze la Buzău iar criza de specialiști din cel mai mare spital din județ să fie rezolvată.