Actualitate SĂNĂTATE

Ei ar putea fi soluția. Elevii de anul 3 ai școlilor postliceale sanitare ar putea ajuta la testarea copiilor în școli

Elevii de anul trei ai școlilor postliceale sanitare ar putea fi soluția pentru testarea la coronavirus a copiilor care merg la cursuri față în față. După mai bine de doi ani cât și-au însușit cunoștințe medicale, cursanții acestor unități de învățământ cu profil sanitar ar putea fi cei care să rezolve situația testelor de salivă ce urmează a fi făcute în școli de două ori pe săptămână.

Ideea îi aparține prefectului de Buzău, Daniel Țiclea, care, marți seară, a dezvăluit la Focus Tv că a lansat în discuție această ipoteză de lucru la o întâlnire recentă cu directorii de școli din județ și Inspectoratul Școlar:

„Propunerea pe care eu am înaintat-o spre a fi analizată este să atragem școlile sanitare în acest efort de testare, măcar la început, până ne punem pe picioare. Ideea mea este ca cel puțin cursanții de anul 3, de la școlile sanitare, să-și facă orele de practică, ajutând la testarea copiilor. Asta este o idee draft pe care o studiem, o ipoteză de lucru”.

Testele de salivă, necesare testării elevilor de două ori pe săptămână așa cum vrea Ministerul Educației și cum ar fi normal pentru a ține în frâu un nou val de infectări în rândul comunităților generat de revenirea copiilor în bănci, ar urma să fie distribuite în toată țara, cel mai probabil săptămâna viitoare. Deocamdată nu e clar cine îi va supraveghea pe copii atunci când și-ar face testul de salivă pentru depistarea coronavirusului, însă ideea inițială a fost aceea ca elevii să fie testați de învățători sau, după caz, de către diriginți. Cadrele didactice nu vor să audă însă de așa ceva, lucru de înțeles, până la urmă.

Pe de altă parte, nu se știu locul din fiecare școală unde vor fi efectuate testările și nici timpul în care ar urma să fie testați copiii. Un ordin care să reglementeze aceste proceduri este așteptat zilele viitoare.

Între timp, ideea ca aceste testări să fie efectuate de elevii școlilor postliceale sanitare pare a fi îmbrățișată de toate lumea. Conducerea Inspectoratului Școlar spune că implicarea cursanților de la școlile sanitare poate fi un sprijin real în unitățile de învățământ, însă totul depinde de ce directive vor veni de la Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Totuși, în cazul în care se va decide că este oportun ca testările elevilor să fie făcute de către cursanții școlilor sanitare, aceștia vor  fi de acord, pe bază de voluntariat, să se implice, în sprijinul cadrelor didactice:

„Dacă Inspectoratul Școlar va aviza această propunere, cu mare drag vom participa și noi, în special cu elevii din anul 3, deși sunt acum în perioadă de pregătire teoretică, vom încerca să recuperăm orele la care ei vor lipsi și să răspundem acestei solicitări. Ei au suficiente cunoștințe, oricum, vom face o instruire cu ei, dar nu o să fie o muncă dificilă să nu se poată descurca. Elevii de anul 3 se descurcă, fără probleme. Elevii noștri au participat și în centre de vaccinare, tot voluntari, și sunt sigură că vor răspunde solicitării”, a declarat directorul Școlii Posliceale Sanitare, Florentina Mosora din Buzău, asistent Claudia Ștefan.

Până la  sosirea noilor teste de salivă, testările în școli se vor face la fel ca și până acum. Vor fi efectuate la cerere de către cadrele medicale din dispensarele școlare ori la medicul de familie.

Despre testarea copiilor în școli cu teste de salivă puteți citi și AICI

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian