Noul an școlar, care va începe peste fix o săptămână, va aduce schimbări majore pentru sute de elevi din județ. Aproape 20 de școli și grădinițe din mediul rural rămân cu lacătul pe uși, iar elevii și preșcolarii vor învăța în alte unități decât cele în care au făcut orele în ultimii ani. Concret, 18 unități au fost desființate ca urmare a numărului tot mai mic de copii. Sunt, în general, unități din sate în care au mai rămas doar câțiva elevi într-o clasă și care învățau chiar în sistem simultan.
Astfel, în total, în satele în care numărul elevilor sau preșcolarilor era prea mic, 18 unități de învățământ vor fi închise anul acesta. Copiii nu vor mai merge la școala sau grădinița din sat, ci vor deveni navetiști.
“Avem 18 structuri desființate anul acesta, unități situate în sate greu accesibile iar fenomenul de depopulare este masiv. O astfel de situație este în comuna Bisoca, unde avem unitățile din satele Recea, Lopătăreasa, grădinițele cu program normal și școlile. Erau foarte puține elevi și la grădiniță, și la școală și atunci cu transportul școlar vor fi aduși copiii la la școala de la Bisoca. La fel se întâmplă la Corbu, Dealul Viei, Merei, unde copiii vor merge la școală la Izvoru Dulce, Școala Limpeziș de la Movila Banului, Dâmbroca din comuna Săgeata, Găvănești, comuna Săgeata, unități din Scutelnici și Topliceni. Este vorba, în total, de 7 grădinițe și 11 școli”, a declarat, la Focus Tv, inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Buzău, Dan Popescu.
Copiii care învățau la aceste unități vor fi nevoiți, din 11 septembrie, să facă naveta cu microbuzul școlar, de acasă la școala centru și înapoi.
„Nu putem să avem mulțumirea tuturor părinților pentru că sunt multe motive. De exemplu, unii stau foarte aproape de școală și le convenea ca școala să fie lângă casă, dar pentru cei care stau mai la depărtare până la urmă e un beneficiu. Toți părinții ar trebui să înțeleagă că toate aceste măsuri vin în contextul depopulării, scăderii natalității, și atunci școala cu cinci elevi într-o clasă nu-și mai are rostul. Din informațiile pe care le avem, nu sunt probleme la momentul actual cu transportul elevilor. Ba mai mult, Consiliul Județean a demarat acea achiziție de 63 microbuze electrice. Sunt comune care deja au început demersurile pentru a monta stații de încărcare electrice. Noi am comunicat directorilor să găsească măsuri astfel încât să adapteze programul orar, adică acolo unde accesul este mai greu, până când vin și celelalte microbuze, dacă orarul școlar începe cu 10 minute mai târziu, se prelungește cu 10 minute astfel încât să nu diminuăm orele de curs, nu cred că va fi o problemă pentru că sunt situații speciale, izolate și atunci lucrurile sunt de înțeles.”
Toate aceste măsuri vin în condițiile în care numărul elevilor este în scădere de la un an la altul. În Buzău, numărul populației școlare este cu aproape 900 de elevi mai scăzut comparativ cu anul școlar trecut. De exemplu, la clasele pregătitoare sunt cu 75 de copii mai puțini față de anul trecut.
Adaugă comentarii