Actualitate SĂNĂTATE

Enterocolita, afecțiunea care trimite tot mai mulți copii în spital. Cum poate fi prevenită

Suntem în plin sezon estival, când temperaturile ridicate ne îmbie la bălăceală și plajă cât mai mult. Copiii profită de vacanță și își petrec zilele la piscină sau în drumeții pe munte, alături de părinți.

Atenție, însă, subliniază medicii, pe cât de necesare sunt ieșirile în aer liber, pe atât de periculoase sunt în cazul în care nu se respectă minimele reguli de evitare a deshidratării sau altor probleme cauzate de expunerea prelungită la soare.

„În general, vara, pe lângă vărsături şi diaree, copiii care stau destul timp în soare se deshidratează foarte uşor. Eu, în general, în perioada asta, pentru că noi venim după o perioadă lungă de restricţii şi imunitatea noastră a tuturor a avut de suferit, le recomand părinților să scoată copiii cât de mult posibil, să-i plimbe la munte, la mare oriunde  îşi  doresc dar să nu uite de nişte reguli pe care le ţinem în mod normal, să nu stea în soare în intervalul 11-17, copiii să fie îmbrăcaţi în haine deschise, cu capul acoperit, hidrataţi”, spune medicul șef al Secție Pediatrie din Spitalul Județean Buzău, Gina Anica.

Medicii subliniază că o atenție deosebită trebuie acordată și alimentelor pe care le consumă cei mici în zilele toride. Produsele se pot altera foarte repede iar de aici pot apărea o serie de probleme.

Una dintre cele mai frecvente boli ale sezonului este enterocolita. În ultimele săptămâni, la Urgențe au ajuns mai mulți părinți cu copii care prezentau vărsături și febră. Unii dintre ei au fost lăsați să plece acasă, alții însă, care prezentau forme mai grave, au fost internați. De exemplu, marți, 12 iulie, din 14 copii internați la Pediatrie, 6 sunt diagnosticați cu enterocolită. Părinții sunt sfătuiți să ceară de urgență sfatul unui medic în cazul în care copilul prezintă semne de boală și în niciun caz să nu îi administreze antibiotice, fără prescripția unui specialist.

“Este foarte importantă hidratarea în perioada aceasta, tot timpul copiii trebuie să fie acoperiţi cu cremă de soare, cu sprayuri repelente pentru ţânțari şi, la fel, mare grijă pentru alimentaţie, igiena mâinilor şi verificarea alimentelor pe care le consumă copiii.
În privinţa simptomaticelor, antitermice sau antivomitive, acestea se pot administra de către părinţi, acasă, dar în continuare recomand să nu se recurgă la automedicaţia cu antibiotice.”

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian