Considerată o boală periculoasă la copii, tusea convulsivă, este prezentă și la Buzău. Epidemiologii au analizat deja peste 20 de probe de la bebeluși și copii cu vârste de până la zece ani. Din fericire, toți pacienții confirmați au primit la timp tratamentul potrivit și au trecut cu bine prin episodul de boală. Totuși, epidemiologii sunt în alertă pentru că tusea convulsivă se manifestă, în general, la persoanele care nu au fost vaccinate cu schema obligatorie, iar Buzăul are o acoperire vaccinală cu mult sub necesarul care ar asigura liniștea epidemiologică.
Șase copii din Buzău au fost confirmați în ultimele săptămâni cu tuse convulsivă sau ”tuse măgărească”, cum era cunoscută în trecut. Este o infecție despre care epidemiologii spun că se manifestă agresiv o dată la cinci ani, pe fondul unei acoperiri vaccinale reduse. De altfel, toți cei șase copii, printre care și bebeluși cu vârsta de sub un an, sunt pacienți neimunizați cu vaccinul din schema obligatorie la nivel național și care se administrează pentru prima data la vârsta de 2 luni în timp ce ultima doză este recomandată la vârsta de 14 ani.
”Cei șase copii confirmați fac parte din comunitățile din zona municipiului Râmnicu Sărat, unde am colaborat destul de greu cu privire la administrarea dozelor de vaccine. Toți au fost spitalizați, supravegheați și acum sunt externați la domiciliu”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog șef DSP Buzău.
Epidemiologii spun că tusea convulsivă poate duce chiar și la deces. Episodul de tuse poate fi atât de puternic încât poate rupe coaste și poate sparge vase de sânge la nivelul ochilor, mai ales în cazul celor mai mici pacienți.
Principala cauză a răspândirii acestei boli în țara noastră este nevaccinarea, fapt care este valabil și în județul Buzău unde acoperirea vaccinală în cazul copiilor sub 2 ani, segmental cel mai vulnerabil în fața acestei infecții, este de 75-80% față de 95% cât ar fi asigurat liniștea epidemiologică.
Epidemiologii spun că tusea convulsivă se manifestă o data la cinci ani, însă în România există vaccin care să asigure imunitatea în fața acestei bacterii care provoacă infecția bacteriană care afectează plămânii și căile respiratorii.
În plus, epidemiologii recomandă adulților vaccinarea, din 10 în 10 ani, cu un vaccin care conține împreună atât antigenele pentru tuse convulsivă, cât și antigenele pentru tetanos . În prezent, epidemia de tuse convulsivă a provocat 60.000 de îmbolnăviri și 19 decese în Europa.
Sunteti penibili. Ca si in cazul mizeriei de injectie anti-covid, te alegi doar cu boli asociate IgG4.
Persoanele vaccinate cu vaccinuri DTaP vor fi susceptibile la pertussis pe parcursul întregii vieți și nu există o modalitate ușoară de a reduce această susceptibilitate crescută pe parcursul vieții.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30793754/