Actualitate

Este certitudine! 29 de localități din Buzău vor avea biblioteci inteligente

Trei biblioteci din tot atâtea comune din județul Buzău vor fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, iar alte 26 de biblioteci, tot din mediul rural, vor fi dotate cu echipamente IT de ultimă generație. Totul va fi posibil în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene accesate prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Consiliul Județean Buzău s-a calificat pentru o finanțare nerambursabilă de aproximativ 2,7 milioane de lei prin PNRR. Banii vor ajuta mii de persoane din mediul rural să aibă acces la educația antreprenorială digitală.

”Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea competențelor digitale de bază ale comunităților cu acces limitat la formare digitală și ale grupurilor marginalizate”, se arată într-un comunicat de presă emis de CJ Buzău.

Potrivit proiectului, bibliotecile din Vernești, Lopătari și Scorțoasa vor fi renovate, modernizate și dotate cu calculatoare și echipamente tehnice în vederea transformării în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale.

De asemenea, cu banii din PNRR, la care se adaugă și o cofinanțare susținută din bugetul Consiliului Județean, vor fi dotate cu echipamente IT și 26 de biblioteci aflate în zone cu comunități marginalizate din județ. Este vorba despre localitățile Berca, Bozioru, Brăiești, Buda, Cernătești, Glodeanu Siliștea, Luciu, Mihăilești, Năieni, Padina, Pîrscov, Racovițeni, Râmnicelu, Rușețu, Săhăteni, Săpoca, Smeeni, Tisău, Topliceni, Vintilă Vodă, Viperești, Zărnești, Valea Salciei, Pogoanele, Măgura și Murgești.

Beneficiarii proiectului sunt 2500 de cetățeni din aceste comunități care vor avea ocazia dezvoltării competențelor de bază cum ar fi alfabetizarea digitală, comunicarea, educația în domeniul mass-mediei, crearea de conținut digital, securitatea digitală și educația antreprenorială digitală.

”Cu fiecare proiect depus de Consiliul Județean Buzău pentru care obținem finanțare, suntem cu un pas mai aproape de atingerea obiectivului nostru principal – atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea județului Buzău. Mă bucur foarte mult că cele două proiecte se adresează elevilor. Putem achiziționa microbuze electrice pentru a oferi condiții de transport foarte bune elevilor și, de asemenea, le putem oferi acces mai facil la tot ceea ce înseamnă sprijinul tehnologiei utilizat în educația copiilor,”a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Durata maximă de implementare este 30 iunie 2023 – 30 iunie 2026. Valoarea totală a proiectului este de 2.696.997,27 lei din care valoarea totală nerambursabilă fără TVA: 2.696.997,27 lei, valoare totală TVA: 512.429,48 lei. Cheltuieli totale neeligibile proiect se ridică la 2.015.005,72 lei. Valoarea totală a proiectului ajunge până la 5 milioane de lei, diferența fiind asigurată de Consiliul Județean.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian