Actualitate SĂNĂTATE

Este epidemie de rujeolă în România. Câte cazuri s-au înregistrat la Buzău, ce face Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, după ce numărul de cazuri a crescut îngrijorător. S-au înregistrat aproape 2000 de cazuri în toată țara, în 29 de județe, printre care și în Buzău.

În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie, în județul Buzău au fost confirmate 6 cazuri de rujeolă. Numărul acestora este aproape nesemnificativ în comparație cu situația din alte județe. Cea mai gravă situație e în județul Mureș, unde s-au înregistrat peste 600 de cazuri, adică aproximativ o treime din totalul înregistrat la nivel național. În topul celor mai afectate județe se mai află Brașov, Cluj, Giurgiu, dar un număr mare de cazuri s-a înregistrat și în Capitală. Iar în ultima perioadă, amploarea este și mai mare. Numărul prezentărilor și internărilor pacienților cu rujeolă la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală a crescut exponențial, a spus, la Digi 24, managerul instituției, Cătălin Apostolescu.

Cătălin Apostolescu, manager Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”

Declararea epidemiei de rujeolă a fost necesară pentru ca Ministerul Sănătății, prin direcțiile de sănătate publică și medicii de familie să poată derula intensiv campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 9 şi 11 luni, precum şi recuperarea celor neimunizați sau cu o schema incompletă de vaccinare.

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică

Ministerul Sănătății va derula și o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie. E nevoie de educație, iar oamenii trebuie să înțeleagă că ei înșiși au fost vaccinați și nu au pățit nimic, iar imunizarea e sigură și necesară. Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, spune că s-a ajuns în această situație tocmai din cauza lipsei educației sanitare, dar și a unor campanii de dezinformare, care au dus la o scădere dramatică a vaccinării ROR, care oferă imunitate pentru trei boli contagioase: rujeolă, oreion și rubeolă.


Ioana Stăncel, expert în sănătate publică

Potrivit Ministerului Sănătății, rata de vaccinare este în scădere de 10 ani.

”Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, arată Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Rujeola sau pojarul, cum i se mai spune popular, este o boală a copilăriei extrem de contagioasă, care poate avea complicați din cele mai severe. Detalii despre cauze, simptome, tratament și prevenție AICI.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian