Echipa de medici și asistenți din Spitalul Județean instruiți în cadrul programului național de tansplant a efectuat, joi, o nouă prelevare multiorgan.
Printr-un comunicat de presă, conducerea unității medicale anunță că “a avut loc o prelevare de organe la o pacientă în vârstă de 62 de ani, care s-a prezentat în stare gravă, în comă, în data de 22.03.2022, la U.P.U.-SMURD.”
Pacienta se prezentase cu o hemoragie masivă emisferă stângă și a fost declarată în moarte cerebrală. Ulterior, pacienta a fost internată în secţia A.T.I., având o evoluţie nefavorabilă.
În urma discuțiilor cu medicii, familia și-a dat acordul pentru prelevare de organe şi ţesuturi. S-au prelevat: ficat, rinichi, os și cornee, alocate centrelor de transplant de la Spitalul Clinic Fundeni (ficatul și rinichii), Spitalul Colentina (os) și Spitalul Rahova (corneea) .
”După acest eveniment nefericit, să sperăm că vom salva trei vieți. Doi pacienți care vor primi fiecare câte un rinichi și un pacient care va primi ficatul. Alocarea organelor este la dispoziția Agenției Naționale a Transplantului, nu știm exact la cine vor ajunge, dar în mod cert organele erau de bună calitate și vor salva vieți. Ficatul și rinichii vor pleca la Spitalul Clinic Fundeni, corneea la Spitalul de la Rahova și osul prelevat va ajunge la Spitalul Colectiva, la Centrul de Ortopedie și Transplant de Os”, a spus, pentru șansanews.ro dr. Victor Ioniță, medic primar A.T.I.
Prelevarea de astăzi vine după o perioadă de mai bine de un an în care nu s-au găsit pacienți compatibili pentru transplant de organe.
“Familia şi-a exprimat acordul iar astăzi, două echipe medicale de la Institutul Clinic Fundeni, București, şi Spitalul Colentina, București, au sosit la Buzău pentru prelevarea de organe. Echipa medicală formată din dr. Victor Ioniță, medic primar A.T.I. şi (KDP) în cadrul programului de transplant, dr. Adrian Zoican, medic primar specialitate de urgenţă şi coordonator al programului de transplant (CDT), dr. Ghenadie Porumbac, medic specialist A.T.I. – Spitalul Clinic Fundeni, București, şi dr. Andrei Nica, responsabil banca de ţesut – Spitalul Colentina, București, au realizat prelevarea de organe acestei paciente” mai arată comunicatul SJU Buzău.
Medicul Victor Ioniță a explicat pentru șansanews.ro care ar fi cea mai mare necesitate la nivelul țării și chiar printre pacienții, în stare gravă, din Buzău și care se află pe liste lungi de așteptare în vederea unui transplant.
”Sunt foarte mulți pacienți, cea mai mare lipsă este de ficat, urmat de rinichi și bineînțeles, plămâni și cord. Listele de așteptare sunt foarte lungi”, a spus dr. Victor Ioniță, medic primar A.T.I
Actul medical de astăzi reprezintă o reușită pentru Spitalul Județean Buzău.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău mulţumeşte familiei că a conştientizat nevoia de a salva alte vieţi prin acordul pe care l-a dat în vederea prelevării de organe.
Adaugă comentarii