Actualitate

Festivitățile de deschidere a noului an școlar, transmise online pentru a evita aglomerația în curtea școlilor. Ultimele precizări ale ministrului Educației (Video)

Peste doar o săptămână clopoțelul va anunța debutul unui nou an școlar. Școala va începe, și anul acesta, în plină pandemie, însă, spre deosebire de 2020, anul acesta vor fi organizate festivități specifice primei zi din noul an școlar iar părinții vor avea acces în curtea unităților. Vor trebui respectate reguli clare: festivitățile să nu se întindă pe o perioadă mai mare de o oră și jumătate, să fie organizate doar în exterior, în curtea școlii să fie păstrată distanța fizică iar participanții să poarte masca de protecție. Și, pentru că aceste festivități ar putea aduce în preajma unităților de învățământ un număr însemnat de persoane, context în care măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului n-ar mai putea fi respectate, autoritățile de la Centru au decis ca festivitățile să fie transmise și online. Într-o dezbatere organizată de “Salvați Copiii România”, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că directorii de școală vor trebui să ofere posibilitatea părinților să urmărească festivitatea de deschidere a școlii și online.

“Ceremoniile sunt momente foarte importante în școală. Sunt importante mai ales pentru cei de clasa intâi. Ordinul de ministru precizează foarte clar că sunt deschise aceste ceremonii de început de an școlar cu următoarele condiții: să se desfășoare numai în exterior, să fie obligatorie masca de protecție și să aibă o durată limitată la oră și jumătate. Se vor crea, fără doar și poate, aglomerări de persoane. Directorii unităților de învățământ au și această sarcină de a recomanda participarea în sistem hibrid și online tocmai pentru a diminua aceste aglomerări de persoane”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.


În cadrul aceleiași dezbateri, medicul pediatru Mihai Craiu, a vorbit despre contextul epidemiologic actual și despre importanța respectărilor măsurilor menite să ne țină departe de noul coronavirus.

“Anul acesta, spre deosebie de 2020, deși din punct de vedere epidemiologic ar părea că suntem într-o zonă similară, diferența o face circulația variantei Delta. Este mult mai contagioasă decât tulpinile de anul trecut, perioada de incubație s-a scurtat cu 2 zile. Ceea ce înseamnă că în ultimele două zile în care nu avem niciun simptom de boală, putem să transmitem afecțiunea. Dacă nu respectăm regulile, putem să infectăm un bunic vulnerabil, un profesor vulnerabil.”

Sursa: Facebook Salvați Copiii România