Actualitate Agricultura acum

Focarele de pestă porcină de la Căldărăști continuă să se extindă! Peste 100 de animale, ucise. Acuzații grave între DSV și primarul din Pogoanele

Virusul pestei porcină continuă să se extindă, iar cea mai gravă situație din județ este cea înregistrată în localitatea Căldărăști, unde, în aproape două săptămâni, boala a ucis animalele din 36 de gospodării. Mai grav este că răspândirea pestei porcine pare imposibil de oprit astfel că, de la depistarea primului focar și până acum, numărul exploatațiilor contaminate aproape că s-a dublat, iar virusul a ajuns și la alte gospodării din Pogoanele. Și în timp ce pesta porcină pune în pericol platforma industrială de creștere a porcilor Glodeanu Siliștea, acolo unde sunt crescute cca 85% din efectivele de porcine din sistemul industrial de creștere și îngrășare de pe raza întregului județ, autoritățile sanitar veterinare și Primăria Pogoanele se acuză reciproc. Conducerea DSV a prezentat în Colegiu Prefectural un raport prin care acuză Primăria Pogoanele de ”o extrem de slabă reacție” în remedierea acestei probleme, iar, la rândul lui, primarul  Florin Dumitrașcu neagă toate acuzațiile și spune că, din contră, ”cei de la DSV vin cu carnețelul în buzunar , noi facem toată munca. Cum adică nu le dăm sprijinul?”.

De la două focare depistate în urmă cu aproape două săptămâni, localitatea Căldărăști a ajuns să numere nu mai puțin de 36 de exploatații contaminate. Cu alte cuvinte, 36 gospodării în care au fost uciși toți porcii. În total, peste 120 de animale.

”Este o situație mai aparte la Căldărăști pentru că în jurul a doua focare depistate , la aceasta dată, virusul a fost suspectat, urmând a veni buletinele de analiză, în alte 36 de exploatații. La o parte dintre cele 36, buletinele au venit având rezultat pozitiv. Acolo au fost luate măsurile de uciderea tuturor suinelor din gospodării”, a spus Iulian Moca, purtătorul de cuvânt DSVSA Buzău.

Mai grav este că, virusul a ajuns și la Pogoanele. DSV anchetează astăzi două suspiciuni de pestă porcină, în gospodăriile unor localnici care ar avea locul de muncă la același angajator cu alte persoane din Căldărăști.

”Și pe raza localității Pogoanele există suspiciunea de pestă porcină, unde sunt colegii mei astăzi, 27 iulie, și care are legătură cu exploatațiile de contact din Căldărăști, în sensul că persoanele respective lucrează în același loc cu alți locuitori de pe raza localității Căldărăști. Ne așteptăm să se extindă boala și pe raza orașului Pogoanele”, a mai spus Iulian Moca.

Virusul s-a răspândit foarte repede, iar medicii veterinari îi învinovățesc pe oamenii care și-ar fi sacrificat animalele, suspecte de boală, fără înștiințarea DSV-ului. Pentru asta, spune dr.Iulian Moca, vor fi aplicate și sancțiuni.

”În primul rând, virusul s-a răspândit din cauza nerespectării măsurilor de biosecuritate de către proprietarii animalelor care au sacrificat porcii suspecți de boală și au dat o parte din carne rudelor sau altor persoane din localitate și, în al doilea rând, faptul că suntem în sezonul cald, perioadă în care țânțarii și muștele, după cum au arătat unele studii, pot transmite virusul”, a explicat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău

Focarele de pestă porcină de la Pogoanele sunt extrem de periculoase și prin prisma faptului că, după cum chiar directorul DSV, Adonis Dragnea, a explicat,  reprezintă ”o amenințare reală la platforma industrială de creștere a porcilor Glodeanu Siliștea unde sunt crescute cca 85% din efectivele de porcine din sistemul industrial de creștere și îngrășare de pe raza întregului județ”. În acest context, în raportul prezentat în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, de luni, 26 iulie, directorul DSV acuză primăriile de ”o  extrem de slabă reacție la măsurile și dispozițiile DSVSA referitoare la gestionarea unor focare de boli majore pe teritoriul UAT”, dând exemplu Primăria Pogoanele.

”O extrem de slabă reacție a unor Primării la măsurile și dispozițiile DSVSA referitoare la gestionarea unor focare de boli majore pe teritoriul UAT ; de ex: reacția Primăriei Pogoanele față de focarele de PPA în evoluție din Căldărăști unde boala deja produce pagube importante, are un potențial de expansiune extrem de mare, poate deveni în orice moment o amenințare reală la platforma industrială de creștere a porcilor Glodeanu Siliștea unde sunt crescute cca 85% din efectivele de porcine din sistemul industrial de creștere și îngrășare de pe raza întregului județ, amenință cu decimarea efectivelor de porci din gospodăriile populației în toată zona adiacentă având în vedere poziționarea geografică a localității cu multiple rute de intrare și ieșire etc., iar Primăria Pogoanele nu se achită de responsabilitățile legale în calitate Unitate Operațională Locală, ca parte integrantă din Centrul Local pentru Combatere a Bolilor Buzău,  cu precizarea că doar sancționarea contravențională nu înlătură starea de fapt extrem de delicată detaliată succint” se arată în raportul DSVSA, semnat de director executiv, Dragnea Adonis Laurențiu.

Contactat de reporterii șansanews.ro, primarul din Pogoanele, Florin Dumitrașcu, a negat toate informațiile din raport și ne-a trimis o serie de filmări (atașate în acest articol) pentru a demonstra că, de fapt, lucrurile stau altfel și că Primăria își face treaba.

”Total neadevărat. Ne-am împlicat mai mult decât vă imaginați. Noi ne ducem să ridicăm porcii, cu utilajul nostru. Noi îi îngropăm, noi cumpăram var, noi cumpăram nailon, noi dezinfectăm, noi facem documentele. Acum trebuie să merg tot eu cu ele să le semneze, deși nu cred că e treaba mea. Și oamenii noștri de la ajutor social, deși i-am convins cu greu pentru că duc pesta la ei în gospodării, merg acolo și pun mâna, și îngroapă porcii. Cei de la DSV vin cu carnețelul în buzunar , noi facem toată munca. Cum adică nu le dăm sprijinul?”, a spus pentru șansanews.ro Florin Dumitrașcu, primarul din Pogoanele.

În prezent, în județul Buzău sunt opt focare de pestă înregistrate, respectiv câte două la Căldărăști și Breaza și câte un focar la Padina, Largu, Rușețu și Săhăteni.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian