Actualitate

Folosim castraveții cu denumire franțuzească, dar am pierdut un brand de țară. Povestea roșiilor ”inimă de bou”

Aromate și gustoase, tomatele de tip ”inimă de bou” sunt o creație românească, dar, din păcate, pierdută de statul român în favoarea Italiei și Bulgariei. Este, pe scurt, trista istorie a soiului care ar fi putut fi un brand de țară. Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale, spune că deși avem circa o sută de varietăți de tomate inimă de bou, România nu mai poate înregistra niciun soi cu această denumiră pură, ci doar cu sintagma ” de tip inimă de bou”, așa cum de altfel s-a întâmplat când Stațiunea de Cercetare a omologat soiul ”Andrada de tip inimă de bou”.

Tomatele ”Inimă de bou” sunt cunoscute aproape de toți românii care obișnuiesc să-și cultive în grădină propriile legume. Sunt zemoase, aromate, dulci și extrem de gustoase. Cu alte cuvinte, tomatele savuroase care te duc instant cu gândul la grădina bunicii.

În schimb, nu sunt foarte rezistente la transport și nici nu au o producție mare, fapt care însă a fost considerat un dezavantaj din punct de vedere economic și care a scăzut interesul celor care ar fi trebuit să protejeze creația românească.

”Florile sunt diferite și sunt considerate anomalii genetice. Sunt niște flori mari, cu petale duble numite în limbajul specialiștilor în ameliorare flori tip ”cap de pisică”, practic care nu asigur o uniformitate de producție. Adică pe plantă pot găsi atât fructe de un kilogram cât și fructe mai mici, fiind astfel evitate aceste varietăți de tomate tip inimă de bou în lucrări intensive de ameliorare”.

Așa se face că România a pierdut acest soi, despre care Costel Vânătoru spune că ar fi putut fi un brand de țară, în favoarea altor țări care ”și-au făcut treaba mai bine și mai repede”.

Cu alte cuvinte, statul român nu mai poate folosi în denumirile oficiale numele ”inimă de bou” , ci doar sintagma ”de tip inimă de bou”. Este de fapt aceeași situație ca la castraveții de ”tip cornichon”, o denumire franțuzească pe care noi, ca țară, suntem obligați să o folosim la toate varietățile de castraveți de dimensiuni reduse.

În prezent, la Buzău există un soi de tomate de tip inimă de bou omologat la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, înregistrat cu denumirea ”Andrada de tip inimă de bou”.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian