SĂNĂTATE

FORȚA METALUL! Ce au făcut 10 fotbaliști ai echipei

Jumătate din donatorii care au trecut, în ultima săptămână, pe la Centrul de Transfuzii Sanguine din Buzău, pentru a dona plasmă hiperimună, sunt fotbaliști legitimați la echipa Metalul Buzău. Cei zece au trecut deja prin infecția cu noul coronavirus, au căpătat anticorpi și au donat plasmă pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de administrare de plasmă, în perioada de convalescență. Săptămâna viitoare, și ceilalți cinci membri ai lotului vor ajunge al Centru să doneze plasmă convalescentă.

Între timp, sâmbătă, când CTS Buzău și-a deschis ușile, în cadrul unui apel către donatori, 44 de buzoieni au mers să doneze sânge. Cei 44 au trecut pragul centrului între orele 8,00 și 13,00 când personalul medical s-a aflat la datorie, pentru a-i primi pe buzoienii care nu reușesc să ajungă să doneze în timpul săptămânii.

În ultimele luni, rezervele de sânge de la Centru de Transfuzii Sanguine au scăzut considerabil din cauza numărului redus de donatori. Oamenii se tem să mai meargă nu doar la Centru, ci în orice unitate cu profil medical, de teamă că s-ar putea infecta cu noul coronavirus. Conducerea unității dă asigurăi că s-au luat toate măsurile pentru un triaj eficient și pentru respectarea unor măsuri de distanțare, așa cum sunt ele prevăzute în protocolul național privind activitatea centrelor de transfuzii.