Un nou șantier ar putea fi deschis în județul Buzău, în căutarea urmelor unor mamuți care ar fi trăit pe aceste meleaguri în urmă cu peste 2 milioane de ani. Primele dovezi au fost descoperite pe malul râului Buzău, într-un areal în care, în ultimii ani, mai mulți buzoieni au găsit diverse fragmente osoase despre care specialiștii Muzeului Județean au stabilit că provin de la mamifere de mari dimensiuni.
- “2019 – în proiectul expozițional de la Muzeul Chihlimbarului Colți am inclus expunerea colecției de paleofaună din patrimoniul muzeului;
- 2020 – în august, la redeschiderea muzeului în noua formă de prezentare, mai multe fragmente osteologice provenind de la varia exemplare de mamuți au fost prezentate pentru prima dată publicului larg; pentru că nu avem specialiști în acest domeniu am apelat la colegii de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” și de la Universitatea din București care, pe prietenie, ne-au făcut determinările, au stabilit speciile și ne-au oferit informațiile necesare expunerii și valorificării muzeale;
- 2022 – la ediția din acest an a Nopții Muzeelor Europene unul dintre vizitatori ne-a donat un omoplat de mari dimensiuni;
- 2023 – vara acestui an, același vizitator s-a prezentat la muzeu și ne-a donat un fragment de măsea provenind de la un ierbivor de mari dimensiuni. După discuțiile preliminare cu acesta am stabilit că piesele provin din aceeași zonă, de pe albia râului Buzău; a doua zi am verificat registrele și surpriză…toate piesele din patrimoniul muzeului provin din același areal.”
După ce au pus toate datele cap la cap și au realizat că fragmentele descoperite de buzoieni și aduse la muzeu provin dintr-un anumit areal, reprezentanții instituției de cultură din Buzău au demarat verificări în zonă. Au solicitat și ajutorul specialiștilor de la Institutul Geologic al României și Universitatea București care au mers pe malul Buzăului, în aval de Scurtești, și au ridicat probe pentru analize în laborator.
“Vorbim despre mamifere de mari dimensiuni, care au trăit acum circa 2 milioane de ani pe actualul teritoriu al județului Buzău și despre care dorim să aflăm mai multe. Sâmbătă, când am fost cu colegii de la București pe pe malul Buzăului, au fost prelevate câteva probe care urmează să intre în analiză. Undeva la finele lunii viitoare, în cel mai fericit caz, sperăm să putem să ne trimită colegii noștri ceva rezultate preliminare”, a declarat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.
Dacă analizele vor arăta că este o zonă de interes, cercetătorii buzoieni ar putea demarata ample cercetări pe malul Buzăului.
“Dacă din punct de vedere științific este o zonă cu potențial și care ar atrage atenția și ar fi de folos comunității științifice naționale și internaționale, pe viitor am în vedere extinderea programului de cercetare al Muzeului Județean Buzău. Cu cât am reuși să aflăm mai multe este în interesul și al nostru ca instituție de cultură și cercetare, dar și pentru și pentru mediul academic, pentru că, spre exemplu, astfel de studii au fost efectuate în prima jumătate a secolului trecut pe fragmente de chihlimbar de Colți.”
În prezent, fragmentele osoase provenite de la mamuți, descoperite în Buzău, sunt expuse la Muzeul Chihlimbarului, de la Colți.
Adaugă comentarii