Actualitate

(FOTO) Ajutor de nădejde în misiunile de salvare din zonele greu accesibile: zeci de autospeciale au ajuns la IGSU și vor fi folosite de jandarmii montani și salvamontiști

sursa foto: IGSU

51 de autospeciale pentru acces în zone greu accesibile au intrat în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și îi vor ajuta în misiunile de salvare pe salvamontiști și pe jandarmii montani, primii care sunt mobilizați atunci când apare o situație de urgență în zone unde cu greu se poate ajunge. Acestea au fost achiziționate cu bani europeni, iar cu ocazia recepției autospecialelor a avut loc și evenimentul de intrare în dotarea IGSU a altor echipamente special.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, este vorba despre 13 ambulanțe pentru transportul pacienților cu risc biologic, 9 containere medicale, 3 autospeciale de comunicații, 35 perne de salvare de la înălțimi de 16 m, 6 perne de salvare de la înălțimi de 60 m, 29 ventilatoare mici și 7 ventilatoare mari destinate evacuării rapide a fumului și gazelor din tuneluri auto și feroviare, hale industriale mari, clădiri înalte, aeroporturi, centre comerciale, stații de metrou, garaje subterane și supraterane.

La eveniment, ministrul liberal al Afacerilor Interne, buzoianul Cătălin Predoiu, a arătat că în ultimii ani au fost achiziționate echipamente noi în valoare de peste 1 miliard de euro.

“Anul trecut, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a absorbit 100% fondurile europene care erau programate în bugetul acestui departament din sursă externă. Există un exemplu instituţional şi, de aceea, toţi cei care contribuie la un astfel de rezultat merită felicitări. În ultimii ani această echipare a fost completată sistematic, cu multe investiţii, din fonduri bugetare şi din fonduri europene. Această investiţie necesită un efort de organizare, de planificare, de desfăşurare de proceduri, achiziţii, uneori complicate, care duse la bun sfârşit înseamnă la modul concret mijloace tehnice puse la dispoziţia colegilor noştri”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.