Actualitate

(FOTO) Echipamente de ultimă generație pentru monitorizarea cutremurelor din zona Buzău – Vrancea. Nu lipsesc dronele!

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a pus în funcțiune o serie de echipamente noi, de ultimă generație, care au scop cercetarea cutremurelor din zona seismică Vrancea. Acestea au fost achiziționate în cadrul unui proiect european și au fost instalate la Ploștina, în județul Vrancea.

”Printre instrumentele pregătite se numără drone cu Lidar, gravimetru absolut, senzori seismici wireless și stații seismologice temporare, care vor fi utilizate pentru explorarea unor zone de studiu diverse.  Dronele cu Lidar permit cercetătorilor să facă măsurători de înaltă precizie ale suprafeței Pământului, inclusiv în zonele greu accesibile”, arată INFP.

Potrivit lui Dragoș Toma Dănilă, cercetător la INFP, datele adunate cu ajutorul dronelor sunt extrem de importante și utile.

”Acesta permite obținerea rapidă și precisă (la nivel de centimetru) a unui nor de puncte cu valori altitudinale, și ulterior a unui model numeric al suprafeței dar și a terenului – putând vedea prin vegetație. Utilitatea acestor date este multiplă: de la analiza în timp a modificărilor terenului și a structurilor, la analiza riscurilor (de alunecări, inundabilitate etc.) și a gradului de creștere a vegetației. Zona acoperită dintr-un singur zbor a fost de aproximativ 0,3 km². Zborul a durat aproximativ 30 minute. Puteți vedea rezultate în imagini, mai mult ca teaser – le vom folosi la caracterizarea amplasamentelor stațiilor seismice din zonă și la alte analize”, arată cercetătorul.

Printre echipamentele instalate se mai regăsesc  gravimetre, utilizate pentru a măsura variațiile în câmpul gravitațional al Pământului, ceea ce poate oferi informații valoroase despre structura geologică și dinamica planetei, senzorii seismici wireless și stații seismologice temporare, care sunt utilizate pentru a monitoriza mișcările seismice și pentru a înțelege mai bine procesele care duc la producerea cutremurelor și alte evenimente geologice importante.

”Aceste echipamente de ultimă generație reprezintă un pas important pentru cercetarea geologică și geofizică, prin faptul că permit aplicarea unor noi modalități de explorare ale zonelor de studiu și, totodată, contribuția la evoluția acestui domeniu prin rezultatele obținute”, mai arată INFP.

Echipamentele instalate pentru studierea cutremurelor care se produc în Buzău și Vrancea vor fi folosite, pentru practică, și de studenții Facultății de Geografie și Geofizică.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian