Rezultate remarcabile obținute de cele două echipe ale Colegiului Hasdeu la etapa regională a celei mai mari competiții de robotică la nivel mondial, FIRST Tech Challenge, ce s-a desfășurat, recent, la Iași. O echipă a obținut premiul întâi, calificându-se la etapa națională pentru al doilea an consecutiv, iar cealaltă s-a întors acasă cu premiul 3. Asta după o muncă intensă de proiectare și construire, piesă cu piesă, a unor roboți funcționali, care să realizeze diverse sarcini, conform regulilor competiției.
A fost o competiție dificilă, atât prin numărul mare de participanți, cât și prin regulile concursului, însă tinerii pasionați de robotică de la Hasdeu au demonstrat cât de talentați sunt, dar și că știu să lucreze în echipă, ceea ce le-a asigurat succesul.
“ Fiecare echipă se prezintă cu propriul proiect. În fiecare an, competiția are un set de sarcini pe care robotul trebuie să le îndeplinească. Este un concurs foarte complex, nu înseamnă doar ce face robotul tău și cât de fiabil este, se fac niște alianțe după tragerea la sorți și atunci nu depinzi doar de tine, ci și de cel cu care ești în alianță”, a arătat directorul Colegiului Hasdeu, Virginia Mîndruță-Tănăsescu.
Astfel de performanțe nu se obțin ușor, ci presupun multă muncă, spirit de echipă, imaginație, dar și abilități de marketing. De pildă, tinerii sunt cei care trebuie să se asigure că strâng banii necesari pentru realizarea roboților.
“Ei sunt foarte entuziaști și foarte energici, dincolo de ceea ce înseamnă competiția de robotică e o activitate complexă, fiind deschiși către comunitate, participând la o mulțime de activități pentru a populariza ceea ce înseamnă să construiești un robot, au parteneriat cu Muzeul Județean, au mers și vor mai merge în localitățile din mediul rural ca să prezinte copiilor de acolo robotul și să încerce să-i atragă spre această ramură a științei și a tehnicii extrem de actuală și de căutată. În plus, au un departament foarte important de PR care reușește să le prezinte activitățile, pentru că în domeniul științei, activitatea este mult mai puțin vizibilă decât în domeniul cultural. Activitatea de a construi un robot, de a-l imagina, de a-l face să răspundă la niște sarcini impuse este, în general, una care nu face rating, și atunci partea de PR încearcă să arate lumii ce stă în spatele construirii robotului și atingerii performanțelor impuse de către competiție. Ei au imprimantă 3D, își fabrică marea majoritate a pieselor, dar toate echipele de robotică din țară importă piese din SUA. Astfel, găsirea de sponsori este absolut esențială.”
Pentru al doilea an consecutiv, membrii echipei Heart of RoBots vor participa la etapa națională a concursului FIRST Tech Challenge, organizată chiar săptămâna aceasta, joi, etapă în care se va decide cine va reprezenta România la competiția internațională.
Adaugă comentarii