Actualitate

(FOTO) Forfotă în Munții Buzăului. Lungul drum de la puieții din “ghețărie” la păduri falnice

Foto Ocolul Silvic Gura Teghii

Luna aprilie este una plină pentru silvicultorii din Buzău. Este perioada în care organizează o serie de activități de întreținere și refacere a pădurilor din județ, în cadrul campaniei “Luna Plantării Arborilor”.

Ocoalele silvice din Buzău sunt în plină campanie de împădurire. La Gura Teghii, de pildă, silvicultorii au un obiectiv clar de atins: plantarea a zeci de mii de puieți pe o suprafață de peste 12 ha. În cea mai mare parte este vorba de împădurirea unor suprafețe.

“În primăvara acestui an, activitățile din cadrul campaniei de împăduriri ale 𝑂𝑐𝑜𝑙𝑢𝑙 𝑆𝑖𝑙𝑣𝑖𝑐 𝐺𝑢𝑟𝑎 𝑇𝑒𝑔ℎ𝑖𝑖 𝑝𝑟𝑒𝑣𝑎̆𝑑 𝑝𝑙𝑎𝑛𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑎 𝑐𝑖𝑟𝑐𝑎 59.000 𝑑𝑒 𝑝𝑢𝑖𝑒𝑡̦𝑖 𝑝𝑒 𝑜 𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎𝑓𝑎𝑡̦𝑎̆ 𝑑𝑒 12,16 ℎ𝑎. Dintre acestea, 8,35 hectare vor fi împăduriri integrale, iar 3,81 hectare vor reprezenta completări în plantațiile deja existente”, transmit reprezentanții Ocolului Silvic.

Acțiunile de împădurire nu sunt deloc simple, ci necesită lucrări ample și multă grijă din partea silvicultorilor. Puieții folosiți pentru împădurire sunt obținuți în pepinierele proprii ale Ocolului Silvic. Aceștia sunt îngrijiți de angajații instituției, astfel încât acum, în primăvară, să poată fi scoși și plantați pe diverse loturi.

“𝗣𝗲𝗽𝗶𝗻𝗶𝗲𝗿𝗮 𝗩𝗮𝗱𝘂 𝗢𝗶𝗶 joacă un rol esențial în această campanie, având o suprafață de 25,2 ari ocupată de culturi de molid, unde se realizează repicaje din 2022, 2023 și 2024. În 2025, din pepiniera Vadu Oii vor fi scoși 50.000 de puieți de molid din repicajele efectuate în 2022. Aceștia vor fi distribuiți Ocolului Silvic Gura Teghii și altor ocoale din cadrul Direcției Silvice Buzău.
De asemenea, 𝘀𝗼𝗹𝗮𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗩𝗮𝗱𝘂 𝗢𝗶𝗶 i se adaugă o suprafață de 0,5 ari, în care în 2025 vor fi produși 70.000 puieți de molid apți pentru repicarea în câmp deschis. Puieții de molid vor fi depozitați până la repicarea lor în „𝒈𝒉𝒆𝒕̦𝒂𝒓𝒖𝒍” din cadrul pepinierei.”

La jumătatea lunii martie, unii puieți sunt scoși din pepiniere și depozitați în “ghețărie”, un loc umbros și rece, special amenajat pentru păstrarea viitorilor arbori până la plantare.

De aici, puieții sunt ridicați și transportați pe drumurile greu accesibile în zonele în care trebuie plantați, pentru a reface pădurile buzoiene.

Foto: Ocolul Silvic Gura Teghii

Direcția Silvică Buzău administrează, prin cele 7 ocoale silvice, 66.653 hectare de păduri proprietate publică a statului și asigură servicii silvice pentru alte 19.019 hectare aflate în alte forme de proprietate.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian