Actualitate

(FOTO) Județul Buzău are încă doi cetățeni de onoare. Cine sunt și cum au obținut aceste titluri

Buzăul își mărește astăzi echipa membrilor de valoare! Doi buzoieni, cu povești impresionante, au primit astăzi titlul de cetățeni de onoare ai județului. Amândoi au cărți de vizită răsunătoare și au avut viețile presărate cu realizări marcante. Ambii își păstrează astăzi modestia și speră să aducă în continuare un plus de valoare societății, punându-și munca pe primul plan.

Cine sunt cei doi?

Elena Vlioncu, infirmă din naștere de mâna stângă, nu a lăsat niciodată dizabilitatea să reprezinte un impediment. Pe când copiii băteau mingea în curtea școlii, ea învăța tainele războiului de țesut, exersa cusutul, tricotatul, depășind astfel bariera neputinței și scepticismului celor din jur. Până la onorabila vârstă de 83 de ani, a realizat câteva sute de costume populare, ștergare, pelerine și alte obiecte vestimentare populare, iar majoritatea poartă însemnele tricolorului.

Femeia, devenită cetățean de onoare, este originară din Mihăilești și a avut de-a lungul vieții o vastă activitate, incluzând promovarea drepturilor persoanelor vârstnice din județul Buzău, prin organizarea unor acțiuni dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, în colaborare și cu Consiliul Județean Buzău. De asemenea, a organizat și vernisat expoziții personale care s-au bucurat de apreciere.

Astăzi, emoționată până la lacrimi, ea a acceptat titlul de onoare și a ținut să îi ofere președintelui Consiliului Județean o scrisoare în semn de mulțumire. I-a cerut, totodată, lui Petre Emanoil Neagu permisiunea de a organiza o expoziție la Centrul Muzeal I.C.Brătianu.

Cât despre al doilea cetățean de onoare, premiat astăzi la CJ Buzău, putem spune că a activat în serviciul militar activ, ulterior fiind cooptat în activități didactice în învățământul militar, dar și în învățământul superior civil după absolvirea Academiei de Studii Economice București. Colonelul Emil Surlaru a deținut mai multe funcții de comandă la Unitatea Militară Boboc și Unitatea Militară de Parașutiști.

Consiliul Județean Buzău nu este singura instituție care i-a recunoscut meritele. Acesta a primit recunoașterea oficială a activității sale și de la Președinția României, Ministerul Apărării Naționale și de la alte instituții de la nivel central. În plus, nu a vrut să rupă nici legătura cu locurile natale, cu comuna Chiliile, scriind o monografie a zonei. Colonelul este și membru al Ligii Scriitorilor din România, filiala Buzău, din 2022, precum și al altor organizații neguvernamentale cu scop de promovare a cercetării multidisciplinare.

Astăzi, a primit cu bucurie placheta și a promis că își va duce la capăt misiunea de a scrie.

Ambii au primit din partea CJ Buzău plachete și recompense bănești în valoare de 2000 de lei.

Etichete
Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian