Actualitate

(FOTO) Lacul Siriu, plin de particule de plastic. Concluziile unui studiu despre cât de afectate sunt apele de tonele de gunoaie aruncate la întâmplare

Mii de particule de microplastic au fost descoperite în toate probele prelevate de specialiști din apele lacului Siriu din județul Buzău, în cadrul celui mai important studiu realizat de Apele Române Buzău Ialomița, nou pentru un lac de acumulare.

Potrivit Administrației Apele Române, au fost prelevate probe atât de sediment cît și suspensii din apă. În toate probele s-au identificat particule de microplastic, în total 4260 de particule. Concentrația medie a fost de 268 de particule pe kilogram în cazul probelor de sediment și de 3 particule pe metrul cub în cazul probelor de apă. Analiza realizată prin spectroscopie a indicat concentrații ridicate de particule din gama polimerilor.

”În toate probele prelevate au fost identificate 4260 particule de microplastic cu o concentrație medie de 268 part/kg în probele de sediment și de 3 part/m3 în probele de apă (suspensii). În urma analizei de amprentare prin spectroscopie FT-IR s-au identificat concentrații ridicate de particule aparținând polimerilor. Sursa acestora este reprezentată de deșeurile menajere, deșeurile provenite din construcții și industria de mașini. Rezultatele analizei de amprentare se corelează cu rezultatele analizei tipurilor de macro-plastice, în care dominante au fost sticlele de tip PET, fragmente de la diverse obiecte și obiecte de tip veselă și tacâmuri”, arată Apele Române.

Pe de altă parte, studiul mai arată că un procent covârșitor de deșeuri este reprezentat de plastic.

”Studiul prezentat de colega noastră în Revista Hidrotehnica și în cadrul dezbaterilor ”Danube Talks” confirmă faptul că: ” din totalul deșeurilor, 93% fac parte din categoria deșeuri de plastic, cu 28 de subcategorii de deșeuri inventariate. Primele trei subcategorii ce domină au fost ambalajele de tip PET, urmate de articole de food din plastic de unică folosință (farfurii, pahare, tacâmuri), dar și de fragmente de plastic (dimensiuni medii de 2,5 cm). De asemenea, au fost identificate 10 categorii de deșeuri de plastic de unică folosință”.  Salubrizarea cursurilor de apă din intravilanul localităților nu este un moft, ci o necesitate, de aceea este nevoie de implicare maximă din partea autorităților locale, este nevoie de educație pentru protecția mediului, de responsabilitate și spirit civic”, mai transmit Apele Române.

Pentru a atrage atenția cu privire la aceste probleme, mâine va avea loc un eveniment inedit pe malul lacului Siriu. Vor fi acțiuni de ecologizare, dar și expoziții de fotografie și ateliere cu copiii, în colaborarea cu ONG-urile locale.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian