Muntele poate fi atât prieten, cât și dușman. Îți oferă experiențe de neuitat, însă, trebuie să fii 100% pregătit pentru a face față fiecărei piedici. O spune unul dintre cei mai experimentați alpiniști români, buzoianul pasionat de escaladarea celor mai înalte și mai periculoase vârfuri din lume. Gabriel Băicuș, tânărul originar din Nehoiu, care anul trecut a scris istorie atingând în puțin peste 24 de ore două dintre cele mai înalte vârfuri, Everest (8.848 m) și Lhotse (8.516 m), a fost nevoit să renunțe, recent, la o expediție pe care a pregătit-o intens, luni la rând. Totul din cauza unor probleme grave întâmpinate în timp ascensiunii.
În urmă cu aproape o lună, Gabriel anunța startul unei noi aventuri plină de adrenalină, dar și de riscuri: o expediție în Pakistan, pe K2 (8.611 m), al doilea cel mai înalt vârf, după Everest. Pentru a-și testa și mai mult limitele, tânărul anunța că va porni pe “”Muntele sălbatic”, un masiv extrem de greu, fără șerpași și fără oxigen suplimentar. La jumătatea lunii iunie a ajuns în Pakistan, iar după 3 zile a pornit în marea aventură. Plin de curaj, optimist și dornic să își atingă noul obiectiv, Gabriel a început ascensiunea pe K2. După câteva zile, însă, tânărul a fost nevoit să se oprească. Problemele de sănătate care au apărut în timp ce Gabriel se afla sus, pe munte, au făcut imposibilă continuarea ascensiunii. Mai mult, vremea total neprielnică a făcut imposibilă coborârea de pe munte.
Timp de câteva zile, Gabriel a avut parte de un adevărat coșmar.
“Karakorumul este cu adevarat un loc foarte salbatic, impresionant, dar si tare neprietenos. Din pacate, nu am cele mai bune vesti. Din cauza mai multor toxiinfectii alimentare care au degenerat si care mi-au provocat diverse reactii alergice am fost nevoit sa anulez expeditia. Vremea foarte capricioasa mi-a intarziat cu cu cel putin o săptămana evacuarea, timp in care a trebuit sa ma tratez la peste 5000 de m cu ce am avut la îndemâna. Timp de 6 zile a nins incontinuu. Este prima data cand am avut astfel de reacții. Nu se stie exact de la ce. Poate fi ceva din alimentatie, apa, produse de igiena,etc. Cert este ca timp de trei zile am avut mâncărimi foarte intense pe tot corpul. Ajunsesem să ma scarpin incontrolabil si sa ma ranesc destul de grav”, scrie Gabriel Băicuș, pe Facebook.
Departe de civilizație, de un spital și de posibilitatea de a beneficia de un minim ajutor, Gabriel a trecut prin momente extrem de grele. Din fericire, tânărul a reușit să înfrunte toate problemele și să coboare cu bine de pe munte.
“Norocul meu a fost ca l-am întâlnit in Base Camp pe Andrei, un medic rus, care m-a ajutat sa tin sub control aceasta alergie. Acum sunt mai bine, însă, din cand in când mai am mancarimi. In curand ma voi intoarce acasă unde voi face investigații amanuntite cu privire la aceasta anomalie. După mai bine de 3 săptamani am revenit cu greu la civilizatie. ”
Chiar dacă aventura programată pentru vara aceasta s-a încheiat, Gabriel nu se dă bătut. Pasiunea sa pentru munte este mai presus de orice, așa că, după ce se va pune pe picioare, cu siguranță va pune la punct un nou plan pentru o expediție spectaculoasă pe cele mai înalte vârfuri muntoase.
” K2-ul va rămâne o mare provocare. Este un munte maiestos, salbatic. Pentru a avea o sansa trebuie sa fii 150% pregatit din toate punctele de vedere. Tocmai de aceea foarte putin se incumeta sa ii treaca pragul.”
Adaugă comentarii