Actualitate

(FOTO) O nouă misiune de succes pentru militarii buzoieni: promovarea tradițiilor, obiceiurilor și portului popular

Cercul Militar Buzău și Asociația Județeană „Sportul pentru toți”, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău au organizat cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Tradiţii lnterculturale şi Cultural Sportive „Iarna Buzoiană”. Evenimentul, găzduit de Sala de Spectacole a Consiliului Județean Buzău, a adunat la start peste peste 300 de participanți – grupuri şi formaţii vocale, de urători/colindători, ansambluri corale sau de dansatori din mai multe judeţe ale țării.

”Ca în fiecare decembrie, militarii Diviziei 2 Infanterie „Getica” au participat la un moment magic, adresat tuturor vârstelor, care a avut drept scop reînvierea vremurile, obiceiurile și tradițiilor străvechi ale iernii din satele românești, cât și prezentarea acestora într-o versiune contemporană. Festivalul este un prilej de promovare a valorilor culturale – strămoșești prin prisma obiceiurilor de iarnă, rămase din bătrâni și perpetuate de generații, în care participanți de toate vârstele au cântat colinde și dansat dansuri populare românești sau contemporane pentru a-și pune fiecare în valoare zona pe care o reprezintă”, se arată într-un comunicat al Diviziei 2 Infanterie Getica Buzău.

Au fost câteva ore pline, în care participanții și-au pus la bătaie talentul și priceperea, iar în final cei mai buni dintre cei buni au câștigat. Pentru juriu a fost o misiune extreme de dificilă, mai ales având în vedere  talentul concurenților și diversitatea obiceiurilor prezente pe scenă. În cele din urmă, însă, câștigătorii au fost desemnați, după cum urmează:

Trofeul „Obiceiuri de iarnă” – Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc;

Trofeul „Dans popular/stilizat” – Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Brașov;

Trofeul „Dans modern” – Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc;

Trofeul „Interpretare corală” – Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc;

Trofeul „Interpretare soliști” – Ganea Ema, Cercul Militar Buzău – Liceul de artă „Margareta Sterian”, Buzău;

Trofeul Festivalului „Iarna Buzoiană” – Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc.

Indiferent dacă au câștigat sau nu, participanții s-au declarant încântați de momentele trăite pe scena a Festivalului Naţional de Tradiţii lnterculturale şi Cultural Sportive „Iarna Buzoiană”.

„A fost un festival minunat, unde am cunoscut colegi care s-au ridicat la un nivel înalt. Ne-am bucurat că ne-am văzut toți, absolvenți, liceeni și am împărtășit împreună bucuria Crăciunului, bucuria Nașterii Domnului. A fost bucurie, a fost pace, un sentiment de liniște, care ne-a înconjurat pe toți. A fost o experiență inedită și ne bucurăm că am luat parte la acest eveniment”, a declarat prof. coordonator Iustina Horga de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din  Câmpulung Moldovenesc.

Un mesaj similar a venit și de la concurenți:

„A fost o experiență deosebită participarea la acest festival. A fost prima oară când am participat în format fizic și mă bucur că am putut fi alături de voi aici. Mi-a plăcut că am putut să transmit mai departe tradițiile strămoșești cu care am venit de acasă, de la părinți, de la bunici și sper că am pus, în sufletele dumneavoastră, câte puțin din spiritul Crăciunului și magia sărbătorilor.” A spus Diana Botezat, studentă la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov.