Actualitate

(FOTO) Turism în era digitală. Ghidul de călătorie vine prin codul QR

În cei doi ani de pandemie, meleagurile buzoiene au cunoscut un aflux de turiști. Pe fondul restricțiilor, din dorința de a se plimba în aer liber, tot mai multe persoane au ajuns la Trovanții din Bozioru, la Aluniș ori la Sărata Monteoru. Obiective cunoscute au atras un număr însemnat de turiști, dar, multe alte comori ale Buzăului așteaptă încă să fie descoperite. Deși au o istorie interesantă și  o frumusețe aparte, multe obiective nu au fost încă descoperite. Pentru a le scoate la lumină, membrii Asociației “Călător prin România” au dat startul unui proiect menit să vină în ajutorul pasionaților de drumeții. Pe de o parte, au creat o platformă on-line unde pot fi găsite informații despre atracțiile turistice din județ.

“Prin platforma https://www.travellerinromania.com am încercat o centralizare a capitalului turistic și cultural al României, pe fiecare județ în parte. Astfel, fiecare persoană care este interesată să afle câte ceva despre România, intră pe platformă, își alege județul și poate să citească informații relevante despre monumentele istorice și obiectivele istorice, să vadă portul popular zonal, să vadă rețete și bucate tradiționale și să aleagă unități de cazare (testate de noi și înregistrate), unde pot sta în sejurul lor” spune pentru șansanews.ro, Călina Iuliana-Andreea, business developer în cadrul Asociației “Călător prin România”.

Pe de altă parte, obiective de o valoare inestimabilă, au fost marcate cu plăcuțe cu coduri QR. Astfel, turistul poate afla detalii despre istoria monumentului, printr-o simplă scanare cu telefonul. Peste 60 de atracții turistice din Buzău au intrat, astfel, în era digitalizării.


Sursa foto Facebook/Călător prin România

“Deoarece există un număr relativ mic de ghizi, care să poată prezenta, oricând și la orice oră, legendele și poveștile locurilor cu potențial turistic, și un număr mult mai mic al ghizilor care pun patos în explicații și știu să atragă turistul în poveștile clădirilor și a locurilor cu potențial turistic, ne-am gândit să-l transformăm pe vizitator în propriul sau ghid. Astfel, am luat cea mai simplă tehnologie de pe piață – acele coduri Q.R. și am înlocuit cu ele textele de 70 de cuvinte care se regăsesc pe plăcuțele clasice de pe clădirile de patrimoniu. Prin implementarea acestor coduri Q.R., la o simplă scanare cu un telefon, vizitatorul intră în istoria și legendele locului și poate să le descopere în liniște, în propriul său ritm de vizitare”.

Ideea a prins contur în 2018, după o vizită la Târgul de turism.

“În 2018, vizitam târgul de turism al României, ca participanti. Eram dezamăgiți că standul României avea câteva flyere aruncate ciudat, nu avea nimic “catchy”, ca să atragă un potențial turist. Atunci a fost momentul în care povestea Călător prin România a început.  Din acel moment, am ajutat acolo unde s-a putut și am scos la lumină tot ce am găsit în calea noastră, pentru a dovedi românilor că au ce vedea în țara lor.   Azi, la 4 ani distanță, cu peste 700 de lucruri descoperite, cu peste 200 de puncte de interes marcate cu plăcuțe, putem spune că totul prinde viață, ușor, dar sigur.”

De atunci, lucrurile s-au schimbat vizibil. Membrii asociației au marcat obiective din tot județul. Cei de la “Călător prin România” s-au oprit la Nehoiu, la Merei, dar și la Valea Salciei, și alte locuri pline de istorie.

Turiștii care ajung în aceste zone, indiferent că sunt români sau străini, pot deveni propriii ghizi cu ajutorul telefonului. Istoria comorilor din Buzău este tradusă, pentru moment, în 5 limbi. Dar, deja membrii asociației lucrează la eliminarea acestei bariere, astfel încât informațiile să fie traduse automat în limba de pe telefonul utilizat.

Anul acesta, la Târgul de turism, pentru prima dată, stațiunea Sărata Monteoru și alte obiective din Merei au putute fi “vizitate” prin intermediul acestor plăcuțe prezentate la standul Buzăului.

“La Târgul de turism, pentru Sărata Monteoru, am prezentat activitatea din cadrul proiectului celor de la Călător prin România, care își propun să digitalizeze România și toate obiectivele turistice. Deja în Merei, și mai sunt și alte comune, au fost digitalizate informațiile privind obiectivele turistice. Aceasta a plecat dintr-o nevoie, mergând la un târg de turism, unde primeau pliante, dar ce facem cu atâta maculatura? Ce ar fi ca atunci când turistul ajunge la obiectiv, să scaneze un cod QR, pentru că acum toți suntem specialiști în scanarea acestor coduri. Din informațiile mele comuna Merei este digitalizată în întregime, la fel Tisău, Năeni, Breaza, Nehoiu, Valea Salciei, la Pietroasele sunt în curs de pregătire. Sunt discuții cu majoritatea primăriilor, vor să descopere și în zona de câmpie ce obiective merită digitalizarea” , a declarat, la Focus Tv, Cristina Partal, președinte ANTREC Buzău.

Proiectul se dovedește extrem de util pentru dezvoltarea turismului buzoian. Se înregistrează o creștere a numărului turiștilor interesați de meleagurile buzoiene.

“Valea Salciei a fost printre primele obiective digitalizate. Chiar au ajuns turiști la Valea Salciei, având obiectiv geologic Zidul Uriașilor, o fostă plajă marină. Ce este interesant, pe site-ul Călător din România, s-au făcut multe cereri de cazare pentru Valea Salciei. Astfel, proprietarii din Valea Salciei trebuie convinși de autorități și se lucrează la acest aspect, să își deschidă porțile pentru a primi turiști și să devină unități de cazare clasificate. Pot fi și persoane fizice, au fost trimise de la Ministerul Turismului normative noi privind clasificarea persoanelor fizice sau se pot transporta în unități juridice sau PFA-uri și își pot închiria o cameră, două sau chiar o casă întreagă”.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian