Zeci de specii de păsări ocrotite de lege au fost puse în pericol din cauza unui incendiu care a cuprins stuful dintr-o arie protejată din județul Buzău. Este concluzia comisarilor de mediu, care au făcut verificări după ce stuful de pe raza comunei Mihăilești a fost incendiat, la începutul lunii. 4 hectare de stuf și vegetație uscată au ars, pe 1 aprilie, la Mihăilești.
După ce pompierii au reușit să lichideze incendiul, comisarii au făcut verificări și au stabilit că focul a ajuns să mistuie vegetația din aria de protecție Câmpia Gherghiței, o arie naturală protejată unde poposesc peste 60 de specii de păsări ocrotite. În această zonă găsesc condiții pentru reproducere, hrănire, dar această arie este și pasaj de migrație pentru numeroase specii de păsări.
“Incediul de stuf s-a manifestat in aria de protecție avifaunistică ROSPA0112 Câmpia Gherghiței, o arie naturală protejată înființată datorită importanței faunistice ornitologice ce o conține, fiind observate la momentul desemnării un număr de 60 de specii de păsări ocrotite. Apele din interiorul sitului sunt arii de reproducere, hrănire și pasaj de migrație pentru numeroase specii de păsări. Zona adiacentă luciului de apă prezintă suprafețe mari și compacte de stuf care oferă condiții de adăpost și cuibărire pentru numeroase specii de păsări acvatice, precum: Rață roșie(Aythya nyroca), Barză albă(Ciconia ciconia), Erete de stuf( Circus aeruginosus ), Erete vânăt(Circus cyaneus), Egretă mică(Egretta garzetta ), etc.” transmite Garda de Mediu Buzău.
Pentru a găsi persoana care a dat foc vegetației din aria protejată, fără să-i pese că pune în pericol toate aceste specii de păsări, Garda de Mediu a depus plângere penală.
“GNM-CJ Buzau a formulat plângere penală la Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau, pentru identificarea autorilor și tragerea acestora la răspundere penală sub aspectul comiterii infracțiunii de ,,arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenuri supuse refacerii ecologice,, faptă prevăzută și pedepsită ca infracțiune de art. 98 alin. 1 lit. a din OUG 195/2005 privind protecția mediului.”
Sancțiunile în astfel de cazuri sunt dure. Potrivit legii, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 55.000 lei (RON) la 60.000 lei (RON), următoarele fapte, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală:
1. arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice;
2. poluarea accidentală datorită nesupravegherii executării lucrărilor noi, funcţionării instalaţiilor, echipamentelor tehnologice şi de tratare şi neutralizare, menţionate în prevederile acordului de mediu şi/sau autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu.
Adaugă comentarii