Cosmin Crăciun, buzoianul pasionat de off-road care a parcurs distanțe record cu o mașină românească, lansează un apel pe Facebook, care se dorește un adevărat avertisment pentru autorități și nu numai. Buzoianul a postat repetitiv zilele anterioare poze și filmulețe prin care încearcă să evite zona aglomerată a municipiului. Intrarea în oraș dinspre Mărăcineni dă mari bătăi de cap buzoienilor, după cum Șansa News a mai scris.
O primă soluție pentru buzoieni găsită de acesta, ironic vorbind, ar fi ocolirea benzilor de circulație prin dreapta, printre guri de canal și porțiuni decopertate, din zona restaurantului Aqua Max.
Iar o altă soluție găsită de buzoian este folosirea podurilor din zonele mai puțin circulate. Pentru a potența argumentul prin care susține că podul de la Mărăcineni este suprasolicitat, buzoianul a ilustrat cum, testându-și limitele, a trecut cu Dusterul peste un pod îngust din zona Viperești-Rușavăt, făcându-i pe internauți să aibă mari emoții. Logica este aceeași în cazul podului de la Mărăcineni, spune Cosmin: noi zilnic forțăm masa maximă admisă de pod, neluând în calcul proverbul românesc „Ulciorul nu merge de multe ori la apă.”
Însă, lăsând gluma la o parte, buzoianul susține că, deși lipsesc studiile de specialitate care să ateste că podul de la Mărăcineni este un adevărat pericol, orice persoană care privește cum coloanele de mașini se întind pe toată lungimea podului se poate îngrijora. Greutatea este mult prea mare pentru pod, mai ales că e vorba de sute de mașini, inclusiv de mare tonaj, care staționează pe durate mari de timp. Iar faptul că acest semnal de îngrijorare provine de la buzoianul care se întrece pe sine cu fiecare călătorie și fiecare provocare este un adevărat paradox.
Cosmin Crăciun susține că dacă e nevoie de soluții pentru ocolirea podului din zona Mărăcineni, pentru că altfel nu ar trebui să fie surprinzător pentru nimeni dacă vor apărea probleme serioase sau accidente, mai ales că podul începe să prezinte semne de uzură.
În prezent nu există limite de tonaj impuse în zona podului, mai ales după ce a fost reabilitat, iar specialiștii spun că testele făcute ulterior reabilitării atestă faptul că podul rezistă. Însă, nici aceștia nu neagă faptul că nu este indicat ca podul să susțină greutatea maximă, pe o perioadă lungă de timp, ca în cazul ambuteiajelor care se produc mereu în zonă.
Adaugă comentarii