Se știe că deșeurile au un impact negativ asupra mediului, dar acest lucru ar putea lua sfârșit. Un adolescent din Buzău, în vârstă de doar 14 ani, a venit cu soluția pentru ca toate materialele pe care le aruncă omul să fie reciclate. Iar în contextul în care presiunea privind gestionarea resurselor este tot mai mare, iată că pentru buzoieni conservarea și protejarea acestora devine o responsabilitate colectivă.
De la ce a pornit totul? De la un concurs de proiecte lansat de Primăria Buzău. Este vorba despre proiectul de bugetare participativă lansat de municipalitate, prin care buzoienii au fost invitați să vină cu idei și să arate ce și-ar dori să se realizeze pentru ca orașul în care trăiesc să fie unul prietenos cu mediul. Au fost trimise peste 40 de proiecte, din care au fost selectate 17 eligibile, iar 3 dintre acestea au intrat în ”finală”, pentru a primi finanțare și a deveni realitate. Printre ele proiectul „Școala mea în Buzăul circular”, care îi aparține lui David Noapteș, elev la Colegiul Național Pedagogic Buzău.
David a conceput un proiect prin care să se asigure că nimic nu se pierde pe parcursul ciclului de utilizare, având ca beneficiari direcți cei circa 1700 de elevi ai liceului la care învață. Practic, aceștia își vor forma și cultiva interesul pentru reciclare prin metoda nouă și de interes ce a fost identificată de David.
Concret, tânărul își dorește un echipament inteligent de colectare selectivă pentru ambalaje din plastic, sticlă sau aluminiu, precum și o aplicație funcțională. Proiectul a fost gândit pentru toate școlile din municipiu și județ, chiar dacă deocamdată se va aplica doar într-o singură unitate. Copiii vor fi încurajați să recicleze printr-o serie de bonusuri pe care le vor primi. Acestea vor consta fie în bonuri de recompensă, fie vor avea o aplicație integrată, unde își pot face un cont și acumula puncte în urma reciclării.
Primul dispozitiv va fi interconectat la o aplicație, purtând numele de Binology, iar la acest robot se va monta Sistemul inteligent Recysmart – Candam.
Al doilea sistem se numește Triflex și impresionează printr-o gamă largă de opțiuni:
❖viteză de top în procesarea recipientelor
❖tehnologie remarcabilă de compactare
❖tehnologie de compactare triplă –plastic, doze şi sticlă
❖opțiune disponibilă pentru sticlă în formatul “soft drop”
❖„Plug and Play” –funcționează pe electricitate standard
❖mentenanță ușoară
❖grafică personalizată pentru aparat şi pentru interfaţa ecranului
❖opțiuni complete de marketing digital
Toate sistemele de colectare selectivă au fost alese de tânăr, detaliate și calculat pentru fiecare în parte câte un cost al implementării.
În plus, Aplicația SaaS, cea aleasă de tânăr pentru urmărirea de la distanță în timp real a parametrilor pentru toate coșurile inteligente instalate va afișa: locația acestora, tipul deșeurilor colectate, nivelul de umplere, încărcarea bateriei, precum și o serie de parametri de mediu. De asemenea, ține evidența analizelor pentru eliminarea deșeurilor, reduce costurile cu personalul și transportul specializat, precum și emisiile de CO2 datorită eficienței mai mari a gestionării deșeurilor. Folosind interfața web, operatorul monitorizează în timp real indicatorii tuturor.
Adaugă comentarii