În contextul în care zilnic, pe drumurile publice din ţară sunt înregistrate accidente de circulaţie, unele cu urmări tragice, siguranţa traficului şi a participanţilor la trafic a devenit o prioritate la nivelul judeţului Buzău.
O activitate preventivă a fost desfăşurată zilele acestea la Centrul Cultural şi Educaţional „Alexandru Marghiloman” – Iazul Morilor. Polițiștii de specialitate, rutieriști și din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității au încercat să fie mai aproape de tineri. În sală, elevi din anii terminali care se pregătesc să urmeze cursurile şcolilor de şoferi, conducători de autoturisme ce au capacitate cilindrică mare, precum şi conducători de motociclete, au ascultat cu interes poveștile de viață și sfaturile polițiștilor.
În cadrul activităţii, poliţiştii de la Compartimentul de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au rulat un videoclip cu tematică, realizat cu sprijinul elevilor Liceului de Arte „Margareta Sterian”și au distribuit materiale foto cu imagini de impact de la accidente recente și pliante cu recomandări preventive.
Însă, de departe cea mai emoționantă parte, care a reușit să capteze întreaga atenție a publicului, a fost când polițiștii Serviciului Rutier și-au arătat slăbiciunile în fața tinerilor, deschizându-se și povestind momente în care în suflet le-a rămas un gol. Prima care și-a povestit drama care o macină a fost Ancuța Stancu. Ea a vorbit despre sora ei, care în urmă cu 10 ani se pregătea să susțină examenul auto. Avea exact vârsta tinerilor din sală. Pentru Ancuța, data de 13 decembrie 2013 va rămâne ziua în care timpul s-a oprit în loc. Cu lacrimi în ochi, ea a povestit cum sora sa, care mergea regulamentar spre casă, după ce a coborât din autobuz, a fost lovită de o mașină condusă de un conducător auto beat, care ulterior a părăsit locul accidentului. Sora ei și-a pierdut viața.
O poveste care i-a impresionat pe elevi a venit și de la inspectorul principal Cosmin Cireșaru. Acesta lucrează de peste 15 ani la Serviciul Rutier și a văzut numeroase accidente de circulație.

Doar că, la un moment dat, chemat să intervină la un accident, a descoperit că într0una dintre mașinile implicate era chiar fratele său.
Liceenii recunosc că permisul de conducere este un „must-have” la vârsta lor, pentru că lipsa lui poate însemna excluderea din grup. Au, însă, la rândul lor, cunoștințe sau apropiați care au fost implicați în accidente rutiere.
Elevii au primit și o serie de sfaturi din partea polițiștilor, pe care spun că și le-au însușit și le vor respecta cu strictețe.
- Odihna, lucru important mai ales atunci când trebuie parcurs un drum lung sau
pe timp de noapte; - În calitate de şoferi începători, să evite, pe cât posibil, deplasările pet imp de
noapte; - Să îşi canalizeze atenţia asupra şofatului şi să nu utilizeze telefonul mobil la
volan; - Starea fizică şi psihică să fie bună înainte de a se urca la volanul maşinii;
- Să respecte limitele legale de viteză şi să nu se angajeze în efectuarea unor
manevre riscante. - Să spună nu alcoolului sau altor substanţe!
Adaugă comentarii