Descoperire arheologică de excepție pe lotul Ploiești-Buzău al Autostrăzii Moldovei. Săptămâna trecută, săpăturile au scos la lumină un mormânt princiar, aparținând, după toate probabilitățile, unui războinic de la începutul secolului migrațiilor.
În etapa realizării studiului de fezabilitate pentru autostradă au fost descoperite patru situri arheologice. Pentru că la vremea respectivă nu avuseseră loc toate exproprierile, cercetările arheologice au continuat după începerea lucrărilor, când au fost identificate alte patru situri. În unul dintre ele s-a găsit mormântul de războinic pe care specialiștii îl consideră o descoperire extraordinară.
”Este un mormânt princiar datat în perioada secolelor IV-V, cu mai bine de 100 de obiecte de aur sau placate cu aur. Este mormântul unui călăreț, printre altele avea și o sabie lungă, aurită, un pumnal decorat cu aur. La picioare avea un cazan de bronz. S-a descoperit și tolba cu săgeți. Pe față avea aplicat ceea ce ar putea fi o mască de aur, ce s-a păstrat din ea”, a declarat dr. Silviu Ene, responsabil științific al Institutului ”Vasile Pârvan” din București.
În mormânt a fost descoperit și calul cu care războinicul a fost înmormântat, arme, dar și podoabe. În total peste 120 de piese, cele mai multe din aur, încrustate cu pietre prețioase.
”Nu este singura descoperire importantă în cadrul proiectelor de infrastructură, dar cred că va deveni una dintre cele mai importante. Este o descoperire de excepție. Este un om de vază, îngripat cu toate semnele sociale pe care le avea în momentul în care a fost îngropat. Sunt peste 120 de piese din diverse materiale, obiecte de aur sau îmbrăcate în aur, încrustate cu pietre prețioase. Unele piese știm să le încadrăm în epocă, altele reprezintă descoperiri unicat până în momentul de față. Oricum, cercetarea e abia la început”, a explicat dr. Radu Băjenaru, directorul adjunct al Institutului ”Vasile Pârvan”.
Din cauza vremii neprielnice, specialiștii de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, au decis să valorifice, într-o singură zi inventarul scos la lumină, prin prelevarea din teren, în condiții neprielnice. Noaptea, la lumina lămpașelor, arheologii au ridicat o mare parte din piese, unele urmând să fie readuse la forma aproape inițial, prin proceduri de laborator:
”Cercetarea s-a desfășurat în niște condiții foarte grele,m mai ales pentru că a fost o perioadă ploioasă. Din momentul în care am descoperit primul obiect de aur ne-am dat seama că nu putem să lăsăm piesele descoperite in situ pe perioada nopții, așa că am luat hotărârea să terminăm cercetarea în aceeași zi. Am săpat până târziu în noapte, la umina lămpașelor, ca să putem să le ridicăm în aceeași zi”.
Descoperirea nu va afecta în niciun fel termenele de execuție asumate de constructorii autostrăzii. În mod normal, șantierul arheologic ar fi rămas deschis în aer liber, timp de 2-3 săptămâni, dar având în vedere condițiile meteo, prelevarea s-a făcut într-un timp record, iar cercetarea se va face în secțiile Institutului ”Vasile Pârvan”.
După cercetările arheologice, piesele vor fi expuse publicului.
Fara nicio indoiala este un mormant al uniui conducator hun.
Asa cum reiese din interviu, acesta a fost inmormantat cu o inmormantare cu cal partiala (doar capul si picioarele calului au fost puse in mormant), care, care, dintre popoarele nomade, este caracteristica doar pentru huni si maghiarii descalecatori, si cu un cazan de bronz, care e caracteristic doar pentru huni.
Deci fara indoiala este un mormant al unui conducator hun.