Actualitate

(FOTO&VIDEO) Hașdeenii și-au făcut podcast! În prima ediție, un jurnalist care demască mafia din România

Pe unii viața i-a îndepărtat de locurile natale, altora locul de origine le-a dat rădăcini de nezdruncinat. Alex Dima, jurnalistul de la România Te iubesc, născut și crescut pe dealurile Darei (com. Pietroasele), este unul dintre cei care, indiferent cât de departe l-ar duce viața, tot acasă își dorește să se întoarcă. Buzoianul a fost primul invitat al podcast-ului Boomerang, lansat de elevii de la Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hașdeu, împreună cu Fundația Comunitară Buzău. Sesiunea video, moderată de Lavinia Iordache, președintele Fundației Comunitare Buzău, și Alex Luca, elev în clasa a XI-a la Colegiul B.P. Hașdeu, l-a făcut pe Alex să destăinuie multe secrete, atât despre copilăria sa trăită la Buzău, cât și despre activitatea sa profesională.

Cu seninătate, spune că partea sa de viață trăită la Pietroasele a fost superbă, de o simplitate aparte, și că la acea vârstă nu știa nici de excursii, nici de lucruri materiale, nici de bani, și așa era mai bine. Povestește emoționat cum, în copilărie, nici nu se gândea că, după dealurile care înconjurau Pietroasele, ar mai exista viață, ar mai exista alt mod de trăi.

După ce, patru ani, a fost la școală în satul natal, unde tot colectivul școlii primare număra cinci elevi, mama sa a hotărât să îl transfere la o școală de la oraș, pentru o educație mai bună. Așa a cunoscut prima ruptură de locurile natale, dar și primele momente de asprime a vieții. Elevii de la oraș erau răi cu el, un fel de atitudine care astăzi s-ar încadra ușor într-o formă de bullying.

Toate aceste răutăți, dar și presiunile familiale, l-au făcut să urmeze seminarul teologic, vreme de nouă ani. Primii doi ani au fost un chin, și-a amintit Alex Dima, la podcastul Boomerang. În următorii șapte ani, când a început să își pună întrebări, să caute, să cerceteze, a reușit să înțeleagă în profunzime misiunea pe care o are un preot și faptul că preoția nu este o meserie, ci o continuă dedicare pentru comunitatea în care acesta slujește.

Însă, și jurnalismul tot într-o notă proprie a ales să-l facă: aproape de oameni, de durerea și neputințele lor. În iarna cruntă a lui 2012, când transmisiunile se făceau de pe drumurile înzăpezite sau din satele izolate cu nămeți care îngropaseră casele, Alex și operatorul cu care făcea echipă, și-au petrecut o noapte în casa unor bătrâni care nu mai aveau nicio șansă singuri, în fața iadului alb. La podcast, și-a amintit cum, de Ziua Îndrăgostiților, a dormit într-o cameră cu temperaturi negative, unde nici cele patru pături și nici hainele groase nu l-au ajutat să se încălzească.

„Râdeam cu operatorul, când veneam spre voi. În 2012 noi am stat în casa unui om, era Ziua Îndrăgostiților, aveam patru pături pe noi și hainele cu care fusesem afară. Oamenii se îmbrăcau în saci, copiii erau blocați în mașini, pe Facebook cineva a scris că nu mai vrea să vadă reporterii cum transmit din zăpadă. Așa că m-am hotărât să sufăr cu oamenii, să stau la ei în casă, nu să dorm la hotel și să transmit din zăpadă.”

Moderatorii de la Boomerang i-au adresat multe întrebări lui Alex Dima și au făcut ca podcastul să fie unul extrem de interesant. De altfel, obiectivul realizatorilor este să aducă oameni de bine, în platoul lor din incinta liceului, pentru a motiva și alți oameni să urmeze aceste exemple pozitive. Întregul podcast poate fi urmărit AICI, fiind prima sesiune video lansată în cadrul proiectului „Media HDu”, în colaborare cu Fundația Comunitară Buzău.

„Mă bucur enorm că am reușit să implementăm acest concept pe plan local. Lucrăm la proiect din luna decembrie anul trecut și este extraordinar că am reușit într-un timp atât de scurt sa punem pe picioare acest proiect. În cadrul acestui proiect, lucrăm împreună cu elevii de la C.N. B.P. Hașdeu care au o contribuție diversă: sunt în rol de co-moderator, filmează, editează și montează materialele video. Noi, cei din partea Fundației Comunitare Buzău, ne ocupăm de
invitați, de parteneriate și de promovare. Scopul podcastului este de a aduce alături de noi, într-un cadru prietenos, oameni reprezentativi din comunitatea buzoiană, cu povești de viață interesante și conversații care să ne inspire, să ne motiveze și să ne apropie ca și comunitate.
Suntem la început de drum într-un proiect inedit pe care ne dorim să il creștem frumos”, declară Lavinia Iordache, moderator al podcastului Boomerang și coordonator de dezvoltare strategică
la Fundația Comunitară Buzău.

Ușa centrului media de la Hasdeu va fi deschisă, pentru realizarea de producții audio-video, atât elevilor colegiului, cât și celor din alte instituții de învățământ din Buzău. Coordonatorii centrului vor să coopteze, în echipa care va realiza producții media, și profesioniști din diferite domenii ale vieții sociale locale.