Azi începe la Buzău cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Plaiurile Mioriței”. Evenimentul aduce în atenția publicului urban tradițiile autentice și cele mai frumoase spectacole de folclor, atât din țară, cât și din străinătate, reunite într-un festival al multiculturalismului. Festivalul va dura patru zile și va începe cu o paradă tradițională. Pe scenă vor urca ansambluri renumite din Bulgaria, Columbia, Croația, Grecia, Serbia, Slovacia, Turcia și România. Fiecare dintre participanți va purta costume autentice reprezentative pentru țările din care vin.
Startul se va da la ora 18.00, din fața Primăriei Buzău. Parada costumelor populare internaționale se va îndrepta spre Centrul I.C.Brătianu, care va fi gazda unui show folcloric, de la ora 18.30. România va fi reprezentată de formația „Doina Bărăganului” din Ialomița, care are o vechime de peste șase decenii, urmând tradiția autentică a orchestrei „Bărăganul“. Câțiva dintre cei care vor evolua în aceste zile la Buzău au fost prezenți la o conferință de presă, organizată la Consiliul Județean Buzău.
Adevărata surpriza și elementul de noutate vine de la peste 10.000 de kilometri distanță, din Columbia, de unde au fost trimiși reprezentanți sub coordonarea lui Jorge Armando Naspucil Chaves, cunoscut dansator, antrenor și coregraf profesionist de peste Ocean.
El este și director, creator și formator al companiei artistice CreaDanza (2012) și profesor de dans la liceele armatei Pichincha. De asemenea, a lucrat ca trainer în școala de dans amenajată de Ministerul Culturii în Policarpa Nariño 2016.
Iară, mai jos, o scurtă prezentare a costumelor pe care le poartă columbienii:
O altă țară care și-a trimis reprezentanții la festivalul buzoian este Bulgaria. De la vecini a venit la Buzău Ansamblul Folcloric „Zornitsa” din orașul Stara Zagora, care a fost înființat în anul 1965 cu scopul de a căuta, păstra și populariza dansul popular și folclorul din Tracia.

Artiștii bulgari sunt întâmpinați cu aplauze peste tot pe unde merg, reușind să lase o impresie durabilă și memorabilă.

Bulgarii au explicat în conferința de presă că în țara lor există o multitudine de costume tradiționale, iar fiecare are altă semnificație. De exemplu, Iohanna a purtat un costum adecvat fetelor ce urmează să se căsătorească, iar Dimitri a explicat obiceiurile din apropierea Sărbătorilor Pascale.
Croația va fi prezentă la festival cu ansamblul Jedinstvo. Fondat în 1919 în Split, ansamblul este este una dintre cele mai vechi și de succes asociații culturale și artistice din Croația. La începutul anilor 1950, în cadrul asociației KUD Jedinstvo a fost înființată o secție de folclor din care au rezultat ansamblul, orchestra și grupul vocal feminin de astăzi.

”E un festival care ne e foarte drag și o ocazie să facem o imagine bună județului și țării”, spune președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
În prima zi de festival vor fi prezente ansambluri din Croația, Serbia, Slovacia, Grecia și România, care va fi reprezentată de Ansamblul buzoian „Plaiurile Mioriței”. În a doua zi vor evolua formația „Petrică Popescu”, Ansamblul folcloric „Spic de grâu” din Mihăilești și ansambluri din Bulgaria, Columbia și Grecia, precum și Ansamblul folcloric „Doina Bărăganului”, iar pe data de 28 va fi un spectacol multicultural cu reprezentanți din toate țările. În plus, pe toată perioada festivalului, în intervalul orar 14.00-20.00 va fi deschis un târg cu produse meșteșugărești și artizanat la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”.
Țară arde și baba se piaptănă!
Anul trecut băteam Parisul, cu toate că eram doar un oraș pierdut la jumătatea distanței către polul nord! Acum suntem capitala mondială!!! Dansuri, muzica la maxim, zgomot în toată zona, limitrofă noului muzeu, fost spital pentru bolnavii de plămâni, fosta(clădirea) maternitate. In aceasta mega-capitala, de cetățeni se mai ocupa cineva? Este zona rezidențială, adică de locuit. Cine mai respecta prevederile legale referitoare la organizarea de spectacole în aer liber? Cred că tot cei care vedeau în regulă modul de funcționare a azilelor groazei. Autoritățile. Din desfășurarea evenimentelor se pare că pentru ele(autoritățile) respectarea legii este aleatorie. Să le bubuie muzica, să le sara linguriță din ceașca de cafea, să mănânce in ritmul tobelor și a basului, să doarmă doar după ce se termina programul de dans, toate acestea sunt impunerile autorităților locale. Nu puteați să organizați festivalul la Drăgaică, in parcul Tineretului sau in Crâng? Nu, pentru că nu va înjură nimeni.
Acum va înjură!