PET-uri, sticle, îmbrăcăminte și multe alte deșeuri, pe malul apelor. Este peisajul dezolant întâlnit de toți cei care aleg Buzăul pentru a practica diverse sporturi pe apă, care prind tot mai mult teren. Fie că vorbim de râul Buzău, fie de lacul Siriu, situația este aceeași.
Tot felul de deșeuri se regăsesc, la tot pasul, și în zona barajului de la Siriu, o zonă turistică unde ajung, în sezonul cald, din ce în ce mai mulți turiști, atrași de peisajul uimitor și de potențialul lacului de acumulare pentru diverse tipuri de activități de agrement. La început de sezon, în așteptarea turiștilor, un grup de tineri din zona de nord a județului a avut o inițiativă inedită. Buzoienii s-au strâns la Siriu, s-au urcat pe plăcile de Stand Up Paddle și au strâns deșeuri din apele lacului.
“Grupul de inițiativă C.L.O.S.E.R., format din locuitori ai orașelor Nehoiu și Pătârlagele împreună cu membri ai clubului paddleX din zona de nord a județului Buzău, au desfășurat o acțiune de ecologizare pe Lacul Siriu vâslind pe Stand Up Paddle. O echipă formată din 5 entuziaști și specialiști s-au urcat pe plăcile de SUP și au vâslit spre locul propus pentru ecologizare. În 3 ore au umplut 30 de saci de 320L cu PET-uri, încălțări, sticle, becuri și alte deșeuri plutitoare. Eforturilor lor s-au alăturat Administrația Apelor Române și Primăria Siriu care a ajutat la ridicarea sacilor de deșeuri prin operatorul de salubrizare”, transmit reprezentanții C.L.O.S.E.R.
Sutele de kilograme de deșeuri colectate din lac vin să arate încă o dată o situație îngrijorătoare, scoasă în evidență și de un studiu realizat recent de Apele Române, și anume faptul că microplasticul este tot mai prezent în apele Buzăului.
„Tragem un semnal de alarmă, problema microplasticului este de actualitate și foarte multe dintre PET-urile colectate din apă erau dezintegrate. Am găsit și foarte multe lucruri bizare în apă, de la biberoane, seringi și becuri. Cele mai multe au fost PET-urile de bere și băuturi carbogazoase, sper ca sistemul de garanție al ambalajelor să rezolve măcare jumătate din problema poluării apelor”, a declarat Auraș Mihaiu, liderul grupului care a organizat acțiunea de ecologizare de la Siriu.
Tinerii de la C.L.O.S.E.R. trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că apele și malurile lacului sunt invadate de pet-uri și alte deșeuri, o situație care afectează mediul înconjurător, dar care le poate crea probleme și pasionaților de sporturi pe apa lacului.
“Chiar dacă în urma mobilizării lor au reușit să strângă aprox 350 kg de deșeuri, luciul apei și malurile sale sunt departe de a fi curățate. Poluarea cu plastic a apelor este o problemă din ce în ce mai presantă, afectează atât sănătatea faunei și florei și în definitiv a locuitorilor, dar, în aceeași măsură, are un impact direct în activitățile economice desfășurate în zonă. Pe râul Buzău se practică raftingul, iar pe Siriu turiștii se pot da cu placa de SUP sau cu caiacul. În zona de nord a județului Buzău, mare parte din aceasta fiind și parte din Geoparcul UNESCO, Ținutul Buzăului, sunt mai mulți operatori de sporturi acvatice și de agrement (campinguri, ture cu caiacele, ture de ciclism, hiking, SUP, rafting etc) afectați de acumulările de deșeuri din ce în ce mai mari.”
FOTO ȘI VIDEO- C.L.O.S.ER./Auraș Mihaiu
Adaugă comentarii