Câteva obiecte care au aparținut lui Alexandru Marghiloman, om politic, jurist și lider conservator, pot fi văzute, începând de astăzi, la Buzău. Jilțul și biroul de epocă ce i-au aparținut acestuia vor putea fi admirate de buzoieni, alături de alte sute de exponate. Unele dintre ele au fost scoase pentru prima dată din depozite, cu ocazia expoziției deschise astăzi la Muzeul Județean Buzău, care poartă numele „Istoria modernă și contemporană a Buzăului”.
Jilțul este un obiect unicat, având modele sculptate de influență africană, pe spătar regăsindu-se două figuri cu corp de șarpe, una feminină, cealaltă masculină.
De asemenea, expoziția cuprinde și fotografii unicat din Războiul pentru Independența României, care înfățișează personalități ale vremii, dar și comandanți și ofițeri buzoieni din perioada 1877-1878.

Aportul militar și material al județului Buzău în Războiul de Independență a constat, printre altele și în campanii de donații de alimente, organizarea de spitale militare pentru răniți, trupe de combatanți trimiși direct pe front, toate fiind explicate pe larg în cadrul expoziției.
Obiectele expuse tematic și cronologic ilustrează momentele semnificative ale istoriei locale cu referire la cea națională: anul revoluționar 1848, epoca Unirii Principatelor Române, războiul pentru Independența României, răscoala din 1907, Primul și al Doilea Război Mondial, Buzăul în perioada interbelică, Buzăul în comunism, evenimentele din decembrie 1989. Pe lângă activitatea lui Alexandru Marghiloman, este de asemenea reflectată activitatea altor două personalități ale Buzăului: actorul Vladimir Maximilian și militarul Constantin Apostol.
Expoziția valorifică într-un spațiu foarte generos un patrimoniu bogat și variat aparținând secției de istorie a Muzeului Județean Buzău. Expunerea este completată de mijloace multimedia care augmentează experiența vizitatorului. Aplicația „Buzăul în imagini” pune la dispoziția publicului peste 1300 de fotografii din orașul Buzău, de la sfârșitul sec. al XIX-lea până în prezent. Totodată, în sală pot fi explorate și imagini din județul Buzău în perioada anilor 1960-1970 (post colectivizare), cât și filme documentare despre Alexandru Marghiloman și Revoluția din decembrie 1989 la Buzău.
La eveniment a participat și președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care a ținut să-i felicite pe tinerii care au fost prezenți la inaugurarea expoziției, interesați de tema acesteia.
La rândul său, prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, a fost mărturisit sală care găzduiește expoziția este chiar locul în care a devenit pionier, fiind pentru el un loc cu încărcătură emoțională.
Adaugă comentarii