Actualitate

(Foto&Video) Patrupede cu cariere de invidiat! Poveștile câinilor militari din Buzău

Sunt parteneri de încredere în misiuni riscante și îndeplinesc sarcini pe care un om nu le-ar putea face. De la detectarea bombelor la găsirea oamenilor sub dărâmături, avertizarea asupra pericolelor sau venirea în ajutor, toate sunt situații limită în care câinii militari intră în acțiune. Ei sunt salvatorii canini despre care, poate, se cunoaște prea puțin. La Buzău, sunt 18 câini antrenați să participe în misiuni alături de polițiști, jandarmi, pompieri și militari, iar unele patrupede au deja cariere de invidiat.

Cei mai mulți salvatori canini sunt la Inspectoratul Județean de Poliție. În total 9 patrupede, dintre 6 sunt calificate pentru intervenție și patrulare, iar 3 sunt câini de urmă.

Ciufu este printre cei nou-veniți. Are doar un an vechime în echipa polițiștilor buzoieni și se antrenează pentru a participa la misiunile intervenție și patrulare.

Daga, în schimb, o femelă din rasa ciobănesc belgian, și-a cucerit colegii prin calitățile sale deosebite de care a dat dovadă în timpul misiunilor la care a participat în ultimul an.

”Daga a participat la peste 10 furturi din societăți comerciale și locuințe în care ne-a oferit sprijin în soluționarea cazurilor”, informează reprezentanții IPJ Buzău.

Cea mai recentă misiune la Daga a participat a dus la rezolvarea unui caz important în care erau acuzații de comiterea infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor. Mai exact, Daga a descoperit un adevărat arsenal de arme în locuința unui bărbat din Ialomița, intervenție care a condus la întocmirea unui dosar penal cu suficiente probe care să determine reţinerea bărbatului pentru comiterea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

ESU și EPU, gemenii dresați de gemeni

Pentru o carieră militară se pregătesc și Esu și Epu, doi ciobănești belgieni care sunt ”angajați” ai Inspectoratului Județean de Jandarmi. Povestea patrupedelor este cu atât mai impresionantă cu cât, cei doi câini frați, aproape identici, sunt antrenați de doi jandarmi, frați gemeni.

Povestea gemenilor de la Inspectoratul Județean de Jandarmi a început pe 25 ianuarie 2022, când cei doi frați, angajați ai unității de la Buzău din 2006, au mers la Centrul Chinologic,, Dr. Aurel Greblea” din Sibiu pentru a-și primi cei doi câini pe care urma să-i dreseze. Fără să reprezinte un criteriu de repartizare faptul că sunt gemeni, cei doi jandarmi au primit în grijă doi câini care la rândul lor seamănă perfect unul cu celălalt, ESU și EPU. Patrupedele vor fi pregătite pentru patrulare și intervenție, la meciuri , la adunări publice.

” Ne jucăm cu ei. Practic e o joacă la fel ca și cu un copil. Prin joacă le dezvoltăm calitățile, îi dresăm să execute doar la comandă tot ce îi învățăm noi, să asculte. Vor fi pregătiți pentru patrulare și intervenție, la meciuri , la adunări publice. Anul acesta o să mergem cu ei la centrul de la Sibiu . Acolo vom face împreună un curs de patru luni și după vor primi un atestat și apoi vor putea intra practic în câmpul muncii”, a spus plutonier adjutant Cătălin Șandru, din cadrul IJJ Buzău.

Echipa canină a Jandarmieri Buzău este completată de încă 4 patrupede, dintre care trei au deja aproape 9 ani vechime, iar cel mai mic mebru are doar 6 luni și se află în perioada de predresaj, urmând să fie atestat pentru specializarea patrulare și intervenție.

”Saxa, Rab și Roxa sunt seniorii, cu o experiență de până la 9 ani, iar Epu, Esu și FBI se află în perioada de predresaj, urmând să își înceapă și ei cariera în adevăratul sens al cuvântului. În ceea ce privește atribuțiile lor, Roxa este un câine specializat pentru căutare și salvare în mediul natural, iar ceilalți participă, respectiv vor participa, în misiuni de patrulare și intervenție”, ne-a spus sublocotenent Alexandra Vasile, purtător de cuvânt IJJ Buzău.

Aki și Alfi, „militarii” de la Divizie

Cele mai riscante misiuni sunt executate de câinii Garnizoanei Buzău. Aki și Alfi, doi ciobănești germani, se antrenează pentru detectarea substanțelor explozive și implicit a dispozitivelor explozive improvizate.

”La nivelul Grupului 4 EOD Buzău al Diviziei 2 Infanterie “Getica”, pentru detectarea substanțelor explozive și implicit a dispozitivelor explozive improvizate, este asigurat elementul canin prin două echipe EODD ( Explosive Ordonance Duty Dog) fiecare formate din un operator și un câine de serviciu.

Aki și Alfi sunt în grija și dresajul operatori EODD de aproximativ 2 ani, timp în care s-a realizat atașamentul “human-dog” preponderent cu perfecționare deprinderilor necesare executării și îndeplinirii cu succes a misiunilor atribuite.

În vederea atingerii standardelor de performanță, câinele de serviciu Alfi, impreună cu operatorul său, parcurg în prezent ,, Cursul de constituire a echipelor canine- subgrupa detectare substanțe și materiale explozive“ organizat de Centrul de Instruire Sprijin de Luptă Râmnicu Valcea”, informează reprezentanții Diviziei 2 Infanterie Getica.

Igi, salvatorul de la ISU

O veterană a carierei militare este Igi, o femelă ciobănesc german, care face parte din echipa ISU Buzău. Igi are 7 ani și a fost antrenată în cadrul Centrului Chinologic” Dr. Aurel Greblea” Sibiu, pentru a căuta persoane aflate sub dărâmături, mai exact “căutare-salvare în mediul urban”. Din 2016 este partenerul de încredere al pompierilor buzoieni.

”A devenit colegă cu noi în 2016, primul cu care a format un cuplu chinotehnic fiind domnul Plt. Adj. Șef Toma Daniel, încă de la încadrarea acesteia. Împreună au participat la instruirea ei, dresaj și o serie de concursuri în cadrul cărora a obținut rezultate foarte bune de-a lungul timpului.

Igi și partenerul său, sg, Maj. Pop Ion

În anul 2019, aceasta a fost preluată de domnul Sg Maj. POP Ion, actualul său conductor, ce formează echipajul canin al ISU Buzău în prezent. Amândoi au participat la reatestări periodice în anul 2021 și recent, în perioada 19-21.04.2023, în ambele cazuri obținând categoria 1 (echivalentul notei 10), ceea ce relevă că dobândește toate caracteristicile funcționale și este pregătită pentru o misiune în orice moment”, informează reprezentanții ISU Buzău.

Pentru a rămâne în formă și a păstra cunoștințele dobândite, câinii militari participă la toate exercițiile tematice desfășurate de polițiștii, pompierii și jandarmii buzoieni. Viața lor impune antrenamente și rigori de la care nu se abat decât atunci când ies la pensie și au liber la joacă. În aproape toate cazurile, câinii rămân alături de cei care le-au ghidat lăbuțele și cât timp au fost în activitate.