Propria farmacie verde chiar la tine acasă! Este propunerea cercetătorilor buzoieni pentru cei care cred în puterea vindecătoare a plantelor și vor să aibă colțul verde în grădina lor. Potrivit specialiștilor de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă, oricine are o suprafață de circa 6 metri pătrați își poate amenaja o mică farmacie verde care să conțină toate ierburile aromatice și medicinale necesare în ameliorarea și tratarea celor mai întâlnite afecțiuni de la dureri de cap, probleme de digestie, răceli și chiar anxietate și stres.
Primul pas în amenajarea colțului cu plante aromatice este identificarea unui spațiu circa 6 metri pătrați pe care vor fi plantate circa 30 de fire. Acestea vor fi sădite pe rânduri, cu o distanță între ele de circa 40 de centimetri.
Al doilea pas este alegerea ierburilor, iar în acest sens, Florentina Vasile, cercetător SCDL, recomandă un minim de 10 plante (n.r câte 3 fire din fiecare soi) pe care le consideră esențiale și care pe care le puteți consuma atât sub formă de ceaiuri în ameliorarea diferitelor afecțiuni cât și pentru condimentarea preparatelor culinare.
”Eu aș recomanda 10 plante, cu multiple beneficii pentru organism, iar acestea sunt salvia, isopul, melisa, gălbenelele, echinaceea, cimbrișorul, oregano, menta, busuiocul și maghiranul. Se pot cultiva câte trei fire din fiecare, iar costul lor ar fi de 48 de lei. Toate aceste plante se regăsesc în oferta Stațiunii, iar costul unui fir pornește de 1,5 lei și poate ajunge la 2 lei”, a spus Florentina Vasile, cercetător la SCDL.
În plus, investiția va fi pe termen lung pentru că, explică Florentina Vasile, plantele sunt perene, adică vor răsări și anul următor.
Cât despre beneficiile acestor plante, acestea sunt multiple. De exemplu, salvia poate contribui la funcționarea normală a aparatului respirator și reduce spasmele gastro-intestinale și a stării de balonare, oregano poate fi folosit drept condiment sau sub formă de ceai pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea este un adjuvant în menținerea greutății corporale. Ceaiul de gălbenele ajută la accelerarea arderii grăsimilor și tratează acneea. Proprietățile fiecărei plante le regăsiți în galeria de mai jos:
Florentina Vasile recomandă ca aceste ceaiuri să fie folosite cu moderație, nu mai mult de o cană sau două pe zi.
În oferta Stațiunii găsiți și alte plante aromatice și medicinale. Lista completă aici.
Adaugă comentarii