Furtuna din această după-amiază a pus la pământ numeroși copaci aflați pe domeniul public, în municipiul Buzău. Cea mai gravă situație este a unei buzoience de 54 de ani, rănită de o salcie. Femeia a povestit, exclusiv pentru Focus TV, cum a fost surprinsă de furtună, în timp ce se afla în Parcul Crâng, iar în încercarea de a ajunge acasă, a fost lovită de un copac doborât de vânt, în vecinătatea unităților militare din Micro 14. În alte câteva cazuri, copacii doborâți de furtună au avariat numeroase mașini. Vestea proastă pentru proprietari este că nu vor fi despăgubiți pentru pagubele create decât dacă se vor adresa instanțelor de judecată.
În fața acestei situații se pune întrebarea dacă astfel de incidente sunt evitabile. Am adresat-o și noi autorităților și am descoperit răspunsuri contradictorii ale instituțiilor care trebuie să se ocupe de îndepărtarea arborilor care prezintă risc de a se prăbuși. Viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Apostu, care conduce și comisia ce se ocupă de inventarierea copacilor care prezintă pericol pentru cetățeni, a declarat la Focus Tv, joi după-amiază, că sesizările primite de la cetățeni au fost soluționate.
”Noi avem o comisie în cadrul Primăriei al cărei președinte sunt, avizăm tăierile și toaletările de arbori. De fiecare dată când primim sesizări dăm autorizații. Din păcate, nu putem interveni în cazul arborilor sănătoși, sunt necesare avize de la Agenția pentru Protecția Mediului. Toți copacii cu probleme au fost tăiați sau toaletați. Am făcut o evaluare, în general le facem primăvara. Cea mai mare problemă o reprezintă acei copaci putreziți în interior unde o inspecție vizuală nu este suficientă să știm starea lor. Și cam acești copaci cedează la furtuni .” a declarat Ionuț APostu, într-o intervenție la Focus TV.
O situație furnizată ieri redacției șansanews.ro arăta că, la nivelul Primăriei Buzău, s-au primit, de la începutul anului, în jur de 600 de cereri pentru toaletarea sau tăierea unor arbori. Dintre acestea, 253 se aflau în lucru la Ocolul Silvic Buzău, instituție care trebuie să marcheze copacii ce urmează să fie tăiați și, abia apoi, echipele Urbis Serv pot îndepărta acești arbori. Tot potrivit situației furnizate de Primăria Municipiului Buzău, alte 64 de cereri venite de la buzoieni, erau nesoluționate încă.
Solicitat să explice de cât timp are în lucru cele 253 de cereri pentru marcarea arborilor, directorul Direcției Silvice, Constantin Moiseanu, a declarat că au fost primite toate o dată, de la municipalitate, și că vor fi soluționate în maxim o lună.
”Noi am primit solicitarea pe care o avem în derulare. Nu au venit solicitări desfășurat, au venit toate o dată!” a declarat Constantin Moiseanu, pentru Focus TV.
Solicitat să explice situația, viceprimarul Ionuț Apostu, a trecut la contraatac acuzând Direcția Silvică de colaborare ineficientă și a adus în discuție tăierile din Crâng care ar fi întârziate de silvicultori. Cât privește afirmația că Primăria Buzău a strâns cererile și le-a trimis pe toate o dată, Apostu a respins acest lucru:
”Nu este așa! Aici putem dovedi, cu documente, că solicitările se trimit periodic, atunci când le primim de la cetățeni. Când e vorba de doborârea copacilor, sunt reglementări prin Codul Silvic, prin care Primăria Buzău e obligată ca acei arbori să fie marcați!”
Până când ambele instituții vor face demonstrația celor afirmate, situația din teren arată că orașul are multe vulnerabilități în cazul apariției unei furtuni, așa cum a fost în această după-amiază.
A’prostu asta care apare tot timpul cu ce se ocupa in primarie?Primarul “om destept” a plantat copacei si tufe si in piata repietruita pune copaceii in ghivece ca sa nu va mai plesneasca decat caldura cand va incingeti fundurile pe banci.
In urma cu un an,am solicitat Primăriei Buzău să mă ajute sa curat un tei foarte bătrân ce pune in pericol la fiecare furtuna atât locuința mea cât și cablurile de curent.Mi -a spus sa apelez la Urbis de oarece copacul este situat pe proprietatea mea.Am solicitat ajutorul la Urbis dar nici până astăzi nu am primit vreun răspun sa nu mai zic că locuiesc la nici 100 de metri de sediul unde au utilajele.