Pentru o cultură sănătoasă și recoltă bogată este nevoie de multă atenție. În sprijinul fermierilor, la început de an, cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale, a realizat un ghid de bune practici de care agricultorii ar trebui să țină cont acum, la început de an. Mai exact, sunt câteva recomandări cu privire la modul în care este indicat să se aleagă sămânța ce urmează să fie cultivată, la tipurile de fertilizatori folosiți precum și la etape esențiale pe care ar fi bine să le parcurgă fiecare agricultor care își dorește să-și cunoască foarte bine pământul pentru a avea roade bogate.
Atenție la sămânța achiziționată pentru producerea răsadurilor pentru că aceasta poate aduce bucurie sau, din contră, necaz pentru că poate fi purtătoare de boli și dăunători! Aceasta este prima recomandare făcută de cercetătorul Costel Vânătoru care îi sfătuiește pe fermieri să aleagă sămânță din surse verificată și să fie din soiuri autentice.
Pasul doi ar fi alegerea unor substanțe de combatere a bolilor și dăunătorilor de bună calitate, avizate în România.
”Atenție la cantitățile permise pentru a fi folosite”, mai spune cercetătorul buzoian.
Analiza de sol este un pas peste care nu trebuie sărit, la început de an, înaintea înființării culturilor. În baza acestei analize se stabilește un plan de fertilizare. Și aici trebuie mare atenție la produsele cumpărate pentru că piața abundă de substanțe ce sunt vândute ca nutrienți însă, spune Vănătoru, cel mai important aspect îl reprezintă compoziția chimică a acestor produse. Prin urmare, fertilizanții trebuie aleși abia după ce se citește cu atenție eticheta pentru că folosirea unor substanțe nepotrivite solului sau culturii ce urmează să fie înființată poate duce la dezechilibre ale solului. Pe scurt, pagube!
Cel de al patrulea sfat ar fi rotația culturilor. Directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale spune că dacă nu se ține cont de acest aspect și se cultivă ani la rând culturi din aceeași familie, solul poate fi distrus și automat nici recolta nu mai poate fi satisfăcătoare.
Abia după ce toți acești pași sunt parcurși se poate trece la pregătirea pământului și mai apoi înființarea culturilor.
Adaugă comentarii