Greva generală din învățământ, începută ieri, continuă. Cadrele didactice sunt hotărâte să nu întrerupă greva până nu le vor fi rezolvate revendicările, legate, în majoritate, de salarizare. Cum negocierile purtate până acum nu au venit cu o rezolvare a cererilor venite de la profesori, aceștia continuă acțiunea de protest.
Astăzi ar urma să aibă loc, la Palatul Victoria, noi consultări. De data aceasta însă nu sindicaliștii din educație sunt chemați la Guvern, ci reprezentanți ai asociațiilor de părinți și elevi, potrivit agendei oficiale a Executivului.
De altfel, într-un mesaj transmis pe Facebook, premierul liberal a confirmat că problemele reclamate de profesori sunt reale, dar o majorare salarială nu poate fi angajată de Guvern peste noapte.
”În primul rând, vreau să transmit că problemele profesorilor sunt reale și orice revendicare rezonabilă poate fi rezolvată. Problemele discutate se vor rezolva, în primul rând, prin noua lege a salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie. După dialogul cu partenerii sociali, proiectul va fi înaintat Parlamentului la 1 septembrie. De asemenea, au fost propuse stimulente financiare pentru debutanți și pentru cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate. Guvernul își menține angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în Anexa 8, din completarea aplicării Legii 153 a salarizării 153/2017. Măsura va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați prevăzute în Anexa 8”, arată premierul Ciucă.
Premierul mai spune va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație, domeniu care va rămâne o prioritate pentru actuala coaliție de guvernare.
”Există un interes major pentru educație din partea Guvernului și al Coaliției. Reformele trebuie să continue. Proiectul România Educată este un exemplu al angajamentului nostru pentru realizarea unui sistem de educație performant pentru toate părțile implicate: profesori, părinți, elevi.
Dialogul este întotdeauna calea. De aceea, am invitat sindicatele la discuții. Le transmit profesorilor că suntem pe un teren al deschiderii și empatiei. Eu nu vad alta soluție, decât cea a dialogului, până ce avem o rezolvare.Reiterez disponibilitatea mea și a miniștrilor de resort de a sta față în față cu sindicatele oricând, oriunde, oricât. Din punctul meu de vedere o grevă generală se declanșează în lipsa dialogului și a rezolvării problemelor. Singurii care au de pierdut dacă greva se declanșează, în ciuda dorinței noastre de dialog și negociere, sunt părinții și elevii, care de mâine sunt într-o situație extrem de dificilă. Urmează examenul de capacitate și bacalaureatul. Cu aceste lucruri nu avem voie să ne jucăm”, a mai spus Ciucă.
Pe de altă parte, sindicaliștii transmit că sunt hotărâți să nu cedeze. Într-o intervenție la Focus TV, seara trecută, liderul Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Buzău, Ion Dobre, a arătat că profesorii nu sunt dispuși să cedeze fără să obțină ceea ce își doresc, dar, pe de altă parte, nu e de dorit ca sfârșitul anului școlar și examenele naționale să fie compromise.
”Greva continua până când discuțiile vor fi serioase și nu cum s-a întâmplat până acum. În Buzău sunt unități de învățământ care sunt în totalitate în grevă, sunt altele în care e un procent mare, dar nu toți oamenii sunt în grevă și sunt și unități școlare unde procentul nu este foarte mare, dar în total peste 85% dintre angajații școlilor sunt în grevă. Sigur, există varianta ca unii să cedeze, iar alții să se alăture protestului. Noi avem rolul de a informa corect și de a-i mobiliza în același timp. Fiecare trebuie să înțeleagă că dacă cedează acum nu vom mai reuși să obținem nimic niciodată. Educația suferă de 30 de ani, ca urmare a subfinanțării. Totdeauna s-a apelat la înțelegerea noastră. E adevărat, și părinții și copiii sunt supuși unui stres suplimentar. Nu vreau totuși să mă gândesc că se va bloca anul școlar, nu este în intenția noastră, dar în același timp trebuie să se înțeleagă că responsabilitatea aparține în totalitate guvernanților. Speranța este să ne înțelegem, dar decizia va aparține membrilor de sindicat”, a spus Ion Dobre la Focus TV.
Adaugă comentarii