A trecut o săptămână de la momentul în care profesorii din Buzău, alături de colegii lor din țară, au declanșat greva generală. O săptămână în care marea majoritate a angajaților din școli și-au suspendat activitatea în semn de protest față de lipsa răspunsului așteptat de la autoritățile centrale cu privire la revendicările personalului din învățământ. Toate negocierile purtate până acum cu guvernanții s-au înheiat fără rezultat iar sindicaliștii se anunță hotărâți să nu renunțe la această formă de protest.
În momentul declanșării protestului, anunțau liderii de sindicat, peste 80% dintre profesorii buzoieni au intrat în grevă generală. Între timp, însă, spun oficialii Inspectoratului Școlar Județean Buzău, lucrurile au început să se schimbe. Într-o intervenție în direct la Focus Tv, Dan Popescu, inspector școlar general adjunct, a precizat că în ultimele zile numărul profesorilor care au renunțat la grevă a crescut semnificativ. Potrivit inspectorului școlar, în prezent doar 60% dintre angajații din învățământul buzoian ar mai fi în grevă.
“Dacă ne întrebați pe noi, este în creștere numărul celor care își manifestă dorința de a ieși din grevă. La momentul acesta cred că mai sunt în grevă cam 60%, poate chiar mai puțin iar tendința este de scădere, probabil că săptămâna viitoare vor fi și mai puțini. Motivele sunt diverse: sunt cadre didactice tinere care merg să susțină gradele didactice și unora le e teamă să nu pairdă din stagiul complet. Au fost fel de fel de situații în care, fiind sfârșitul anului școlar, au fost activități didactice: Săptămâna altfel, Săptămâna verde, au organizat excursii sau alte activități, iar profesorii au ieșit din grevă pentru a putea participa la ele.”
De partea cealaltă, liderii de sindicat spun exact contrariul. Liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre, susține că, din contră, profesorii sunt mai determinați ca oricând să continue acțiunea declanșată săptămâna trecută.
“Azi am fost în zona Rm. Sărat și în școlile pe care le-am vizitat am tras concluzia că oamenii sunt mai determinați ca oricând să continue protestul. Toate aceste presiuni, prin modificarea legii, prin alte metode, pe colegii noștri i-au înrăit și mai tare și nu au de gând să renunțe la protest. Sunt mulți colegi revoltați din cauza tuturor presiunilor, unii cedează, dar foarte puțini, în timp ce alții se mobilizează. De exemplu, două unități școlare și-au ales alți lideri. Noi nu cedăm, mergem mai departe. Chiar marți vom fi în București la un amplu protest.”
Raspunsul in aveti astazi in strada. Mai aveti dubii?