Actualitate

(UPDATE )GURA SIRIULUI AR PUTEA FI ATESTATĂ CA STAȚIUNE TURISTICĂ DE INTERES LOCAL. Care sunt frumusețile locului

UPDATE: Proiectul de Hotărâre prin care localitatea Gura Siriului din județul Buzău a fost atestată ca stațiune turistică de interes local a fost adoptată.

”Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a adoptat joi, 22 octombrie 2020, Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități, ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local și pentru modificarea anexei nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice”.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Gura Siriului  ar putea fi atestată ca stațiune turistică de interes local, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat de Ministerul Economiei, proiect care prevede atestarea a 13 localităţi ca staţiuni turistice de interes local  și a uneia de interes național. Astfel, România va avea în total 52 de staţiuni turistice de interes naţional şi 87 de staţiuni turistice de interes local.

”Prin prezentul proiect de act normativ, se propune aprobarea atestării, ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local, a următoarelor localităţi sau părţi din localităţi: 1. interes naţional: Ocna Şugatag, judeţul Maramureş; 2. interes local: Anina, judeţul Caraş-Severin; Borş, judeţul Bihor; Cavnic, judeţul Maramureş; Dorna Arini, judeţul Suceava; Ghioroc, judeţul Arad; Gura Siriului, judeţul Buzău; Sadova, judeţul Suceava; Săcele, judeţul Braşov; Sânnicolau Mare, judeţul Timiş; Sighetul Marmaţiei, judeţul Maramureş; Ştei, judeţul Bihor; Tuluceşti, judeţul Galaţi; Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava”, arată proiectul.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului care propune atestarea acestor localități ca stațiuni turistice de interes național sau local, un astfel de demers ar implica atragerea de fonduri europene, dezvoltarea unor afaceri, în final, un impact benefica supra dezvoltării zonei și creșterea calității vieții pentru localnicii de aici:

”Pe termen mediu şi lung, proiectul de act normativ va crea un impact pozitiv ȋn sensul că localităţile atestate vor putea fi promovate ca staţiuni turistice de interes naţional sau  local, după caz, şi vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, ȋn condiţiile ȋn care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică. Avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcţiile, agricultura, artizanatul şi comerţul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localităţile atestate staţiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică şi creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone”.

Despre Gura Siriului

Siriu este o comună situată geografic în nord-estul judeţului Buzău, pe valea Buzăului, în preajma Barajului Siriu, Muntenia, România. Turismul este din ce în ce mai bine reprezentat, în zonă. Comuna este compusă de satele Caşoca, Colţu Pietrii, Gura Siriului, Lunca Jariştei (care este reşedinţa comunei) şi Muşceluşa.

Se învecinează cu comuna Sita Buzăului din judeţul Covasna la nord, cu comuna Zagon din judeţul Covasna la nord-est, cu comuna Chiojdu din judeţul Buzău la sud-vest, cu oraşul Nehoiu din judeţul Buzău la sud şi cu comuna Gura Teghii din judeţul Buzău la est.

Satul Gura Siriului, situat pe valea Buzăului, aflată în preajma lacului de acumulare al Barajului Siriu, este traversat de șoseaua națională DN10, care leagă Buzăul de Brașov.

Ape minerale sulfuroase, feruginoase, clorosodice, uneori bogate în iod, se află la Siriu, Nehoiu, Monteoru, Fişici, Balta Albă, Străjeni, Nifon, Lopătari. Izvoarele de la Siriu-Băi, cu o temperatură medie de 300C şi un debit de aproape 4000 l/h și oferă posibilităţi de tratament în boli reumatismale. Nămolul de la Balta Albă, cu un procent redus de substanţe organice, cu o concentraţie în săruri de 12471,9 mg/kg (în care predomină ionii de clor, sodiu, magneziu), deşi cunoscut de foarte mult timp pentru valoarea sa terapeutică, este în mai mică măsură folosit.

Obiective turistice în Gura Siriului:

Barajul si lacul de acumulare Siriu – situat la Gura Siriului, si la 12 km de orașul Nehoiu, în zona din coada lacului (barajul). Barajul de la Siriu este realizat din anrocamente – al doilea din lume după cel din Retezat construit fără a fi folosit cimentul. Are o inălțime de 155 m, o capacitate de 150 milioane metri cubi de apă și o lungime de 14 km. Acesta oferă posibilități de agrement pe timpul verii când se poate face plajă, se pot face plimbări cu pluta și se poate practica pescuitul sportiv.

Lacul Siriu este un lac de acumulare de pe râul Buzău, format în urma construcției, în perioada 1982-1994, a barajului de la Siriu și a hidrocentralei Nehoiașu, de 42 MW.

Lungime: 7,146 mi

Suprafață: 1,622 mi²

Loc de revărsare: Râul Buzău

Afluenți: Râul Buzău

# Cascada Cașoca – se află în Gura Siriului, pe râul Cașoca. Este o cascadă de mici dimensiuni, 5-6 metri cădere, dar impresionează prin zona ascunsă în care este poziționată. Peretele din partea stângă a cascadei are o deschizătură ce era folosită drept ascunzătoare pentru haiducii locali din vremea lui Tudor Vladimirescu. Pentru a ajunge la ea, trebuie părăsit DN10 Buzău-Brașov spre localitatea Cașoca, în dreptul Barajului Siriu.

# Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund – se găsește pe partea estică a versantului Mălâia, la altitudinea de 1.420 m, în Munții Siriului. Cele două nume ale acestui lac provin din două legende. I se spune Lacul Vulturilor deoarece aici, conform unei legende, consemnată de Alexandru Vlahuță în cartea sa “România pitorească”, lacul ar fi un loc unde vulturii veneau primăvara să-și învețe puii să zboare. Numele de Lacul fără Fund provine dintr-o altă legendă, despre un cioban care și-a lăsat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului și a plecat. După un an de peregrinări, ciobanul și-ar fi regăsit bâta în apele Dunării și mistuit de dorul mioarelor și a locurilor natale, se întoarce acasă.

În zonă există 6 trasee turistice omologate:

1. DN10-Gura Bonţului (Siriu, drum forestier pe partea dreapta lac acumulare) – Gura Milea – Lacul Vulturilor;        

2. Siriu – Valea Neagră – Lacul Vulturilor;

3. Pensiunea 14 Scaune – Cascada Pruncea ( Cașoca );   

4. Siriu – 14 Scaune Cașoca- Titilău – drum forestier Pârâul Stânii – Vf. Podu Calului;

5. Siriu – 14 Scaune Cașoca – Titilau – Coceanu – Bâsculița- Canton Tisa- Stana Cernatu – Vf.Penteleu;

6. Siriu – 14 Scaune Casoca – Drum forestier Trestia – Golul Casoca – Vf.Podu Calului.

În localitatea Gura Siriului se pot practica: turismul cultural, turismul rural, turismul balnear, turismul sportiv și de agreement (drumeții), iar accesul în se poate realiza pe cale rutieră. Promovarea localității se realizează prin intermediul rețelelor de socializare, care oferă informații despre obiectivele turistice  din localitate.

Baza turistică este asigurată de pensiuni, hosteluri și hoteluri  care însumează 115 de locuri de cazare în unități clasificate de la 1 și 4 stele.

De asemenea în localitate se organizează evenimente turistice, culturale cu caracter de repetabilitate pe bază de calendar precum: Zilele comunei -Cât e Siriu de Mare, Ziua Lacului Siriu, Festival Folcloric -Izvorul Bucurie, la care partricipă anual peste 5000 de turiști.

”Satul Gura Siriului îndeplinește criteriile minime obligatorii pentru atestarea stațiunilor turistice de interes local și întrunește un punctaj de 135 de puncte la criteriile suplimentare, față de de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local.”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului care propune atestarea localității Gura Siriului ca stațiune de interes local.