Actualitate

Halucinant! Pe unde mai fug din izolare buzoienii cu COVID-19

sursa foto: I Stock
sursa foto: I Stock

Pandemia de coronavirus care ne-a dat tuturor viețile peste cap a adus în discuție și o infracțiune nouă: aceea de zădărnicire a combaterii bolilor. Buzăul a devenit celebru cu cazul lui Matei Strugurel, buzoianul care nu a avut COVID-19, dar a fost condamnat pentru această infracțiune, după ce a fugit din spital, înainte de a-și afla diagnosticul. Pe de altă parte, sunt numeroase situații care rămân nesancționate, cu toate că au condus la apariția unor riscuri în planul sănătății publice.

La Buzău, de la apariția primului caz de COVID și până în acest moment,  au fost întocmite 30 de dosare penale vizând persoane care, prin acțiunile lor, au încălcat legea  și  au contribuit, într-un fel sau altul, la împrăștierea virusului. 25 dintre aceste dosare penale au fost întocmite în anul 2020, iar 5, anul acesta.

Din totalul dosarelor penale, în cazul  a 3 dintre ele continuă cercetările sub coordonarea Parchetului, în timp ce restul de 27 de dosare au fost înaintate Parchetului cu propunerea soluției legale.

Faptele comise de către cei care au ajuns în atenția polițiștilor și procurorilor sunt  de-a dreptul halucinante.

De pildă,  la finele lunii septembrie, un bărbat din Pogoanele care nu credea în COVID și nici în rezultatul pozitiv al testului pe care-l făcuse s-a gândit să plece de acasă, din izolare, și să meargă la o clinică pentru a-și repeta testul. Test care, din nou, a ieșit pozitiv.  Gestul său de a pleca  infectat prin localitate, de a merge la o clinică și de a expune, cu bună știință, cadrele medicale, dar și pe cei cu care s-a mai întâlnit, i-a adus bărbatului din Pogoanele un dosar penal.

În mai 2021, un alt buzoian din C.A.Rosetti a mers să-și facă cumpărături la magazinul din sat. Așa cum se întâmplă în comunitățile mici, vânzătoarea știa că acesta este pozitiv  și nu mică i-a fost mirarea când l-a văzut pe bărbat în fața tejghelei. L-a dat imediat afară din magazin și a anunțat și Poliția.

Iar exemplele halucinante pot continua.

Un râmnicean pozitiv la coronavirus și-a spus că nu e frumos să nu respecte data programării pe care o avea la frizer, dinainte de a se infecta, și a decis să plece din izolare pentru a se tunde. Și-a făcut freza, dar s-a ales și cu dosar penal.

Și tot la Râmnicu Sărat, un bărbat care fusese diagnosticat cu COVID a plecat din izolare și a mers la serviciu pentru a-și lua niște acte. Știa că va sta închis în casă două săptămâni și s-a gândit să nu piardă timpul, ci să-și pună ordine în hârtii, lucrând în acest timp de acasă.

Toate aceste  fapte, aparent hilare, dat fiind motivul care stă în spatele gesturilor celor pozitivi la coronavirus care aleg să iasă din izolare, sunt de o gravitate extrem de mare și pot genera adevărate drame.