Actualitate

Haos în restaurante din cauza unui ordin al ANPC. De ce sunt nemulțumiți reprezentanții din HoReCa

Operatorii din domeniul HoReCa sunt nemulțumiți de noul ordin al ANPC, care obligă la publicarea, în meniurile restaurantelor, a numeroase informații nutriționale, unele considerate inutile sau greu de interpretat de către consumatori. De luna trecută, operatorii din alimentația publică au obigația de a publica, în meniu, lista detaliată a ingredientelor fiecărui preparat, declarația nutrițională, lista de aditivi și cea de alergeni, precum și să indice ingredientele care provin din produse congelate. (Mai multe detalii găsiți AICI).

Dacă unele din aceste informații se regăseau și până acum în meniuri, pentru altele este nevoie ca proprietarii de restaurante să apeleze la specialiști sau platforme specializate. Problema reclamată de cei din HoReCA este că meniurile cu informații extinse implică niște cheltuieli mari, iar în final totul va fi în defavoarea clientului. Mai mult, mai spun cei din domeniu, chiar consumatorii trebuie să se specializeze pentru a putea înțelege toate informațiile.

Ordinul este aplicat, pentru moment, cu ajutorul unor platforme online apărute în ultima vreme, care nu sunt însă verificate de nimeni. Nici cei care vor controla modul de aplicare nu au expertiza necesară pentru a verifica, de pildă, declarațiile nutriționale. Practic, un ordin fără prea mare utilitate, dar care pune o nouă presiune financiară pe proprietarii de pensiuni și restaurante. Cei mai afectați par a fi cei care dețin restaurante de tip gourmet, care operează cu rețete tradiționale sau cu amprentă unică. Ei se tem să își facă publice ingredientele pentru că rețetele le aparțin și încearcă să le protejeze. În al doilea rând, defavorizat este și consumatorul, pentru că restaurantele nu vor mai schimba prea des meniul, tocmai pentru a nu mai cheltui bani cu elaborarea meniurilor noi.

Chiar dacă s-au conformat, operatorii din alimentația publică insistă pe modificarea prevederilor acestui ordin care îi obligă la declararea listei extinse de ingrediente și informații.

Poliana Partal, proprietar de pensiune la Sărata Monteoru, spune că nu era momentul ca statul să vină cu această nouă obligație care pune presiune pe operatori:

Poliana Partal

Simona Tănase, proprietar de pensiune cu restaurant tradițional la Berca, semnalează chiar ineficiența ordinului, care nu garantează niciun plus de calitate clientului, dar îmbogățește proprietarii unor platforme online pe care nimeni nu îi verifică.

Simona Tănase

Problema a fost adusă și în atenția ministrului Economiei, Florin Spătaru. Deputatul PNL de Buzău, Gabriel Avrămescu, a făcut o interpelare pe acest subiect, arătând că noile prevederi pot afecta restaurantele gourmet. Probleme sunt și pentru cei care și-au declarat Puncte Gastronomice Locale, adică cei care le oferă turiștilor o masă, în propria casă.

„Obligarea operatorilor economici din domeniul alimentației publice la a publica o declarație nutrițională pentru fiecare rețetă din meniu afectează ideea de gastronomie specială, fie ea cu specific tradițional, high-end sau turistic. Antreprenorii din domeniul HoReCa doresc să fie creativi, originali, să gătească preparate sezoniere, nu să utilizeze platforme care oferă calculatoare de calorii și să plătească pentru analizarea fiecărui fel de mâncare. De asemenea, ordinul emis de ANPC va conduce la dispariția meselor fine și a restaurantelor gourmet care se bazează pe schimbarea meniurilor săptămânal sau chiar zilnic. Multe restaurante din România folosesc rețete tradiționale, vechi sau secrete, iar publicarea detaliată a ingredientelor duce la anihilarea creativității culinare”, se arată în interpelarea parlamentarului buzoian.

În data de 15 martie 2023, a intrat în vigoare ordinul ANPC nr. 201/2022 privind furnizarea de informaţii cu privire la mâncărurile oferite de unitățile şi restaurantele colective. Ordinul stabileşte modalităţile de informare a consumatorilor cu privire la datele referitoare la produsele / mâncărurile preparate.