A decis să lase Capitala pentru Buzău, doar cu un singur scop: să ajute pacienții din județ, mulți cu probleme grave, să se poată trata mai aproape de casă. A găsit o secție extrem de aglomerată, cu pacienți în vârstă și probleme foarte grave, care ajung la medic foarte târziu, când starea lor este destul de fragilă. Însă, în ciuda tuturor greutăților, dorința de a ajuta cât mai mulți oameni este mai presus de orice, de aici și optimismul tinerei doctorițe că va reuși să pună pe picioare secția și chiar să o extindă. Își dorește să își atingă scopul aducând noi specialiști alături de ea la Spitalul Județean, unde să poată fi lărgită aria intervențiilor în cazul pacienților cu probleme de inimă.
Medicul cardiolog Roxana Leu-Vezeteu, singurul medic cu normă întreagă din Cardiologia celui mai mare spital din județ, a povestit, la Focus Tv, despre decizia de a profesa la Buzău și planurile sale de viitor. Dr. Roxana Leu-Vezeteu era familiarizată de ceva vreme cu pacienții din Buzău și problemele multiple pe care le au. Asta în contextul în care a colaborat cu o clinică privată din Buzău, la care venea de câteva ori pe săptămână. Așa a luat cunoștință de situația din județ: un număr tot mai mare de persoane care au nevoie de îngrijiri de specialitate, de internare și criza de medici cardiologi. Gândul că poate da o mână de ajutor persoanelor cu afecțiuni cardiace a făcut-o să participe la concursul de angajare organizat recent la Spitalul Județean.
“Practic, a fost o conjunctură pentru că am avut o colaborare intermitentă bilunară cu o clinică privată în Buzău. Venind acolo mi-am dat seama că pacienții sunt cu niște comorbidități importante, că ar avea nevoie să fie internați și m-am gândit că acest lucru nu e drept să se întâmple într-un județ atât de numeros. Am spus că ar fi bine dacă s-ar putea să dau concurs pe post, să pot veni ca și ajutor în acest spital. ”
A obținut postul după ce a promovat concursul și a intrat deja în activitate. Medicul cardiolog spune că a găsit o adevărată echipă la Spitalul Județean, colegi dornici să ajute oricând, dar și o secție dotată cu aparatura necesară tratării bolnavilor.
“Am fost primită cu bunăvoință, am fost primită cu dorința de a fi membru într-o echipă doritoare să fie alături de pacienți și, sincer, chiar am fost surprins plăcută să mă aflu într-o secție în care, ca și cardiolog clinician, am resursele necesare să pot să tratez pacientul corespunzător, nelipsindu-mi nimic pe secție de care pacientul să aibă nevoie. Alături de doamnele asistente care sunt cu adevărat coechipiere și mă ajută dincolo de atribuțiile lor din fișa postului, chiar mă simt foarte bine primită la spital.”
Deși nu profesează de mult timp în Spitalul Județean, are deja conturat profilul pacientului care ajunge pe secția sa: pacienți în vârstă, cu afecțiuni grave, care amână prezentarea la medic până în ultimul moment.
” Sunt mulți pacienți cu comorbidități care, în opinia mea, vin tardiv la spital, majoritar Secția Cardiologia este alcătuită din astfel de pacienți: fragili din punct de vedere al vârstei și al comorbidităților multiple.”
În ciuda tuturor dificultăților, tânăra doctoriță are planuri mari pentru dezvoltarea secției. Face demersuri pentru a aduce alături de ea un medic specialist în cardiologie intervențională, cu competențe în coronarografie. Sunt deja discuții cu un specialist, astfel încât în cel mai scurt timp să se poată interveni rapid, la Buzău, în cazul persoanelor care suferă infarct sau alte complicații grave.
“ În prezent, Spitalul Județean Buzău poate să asigure suportul pentru o categorie de infarct de miocard, acela care poate fi tratat conservator și cu o coronarografie care poate să aștepte, iar în ceea ce privește infarctul în cazul căruia trebuie montat stent, pacienții sunt tratați și imediat transferați la București pentru implant stent. Sperăm ca în termen scurt să avem și un contract de colaborare cu un medic care are și coronarografie, sperăm din septembrie, am discutat cu domnul manager. Spitalul deja are o colaborare cu un medic, trebuie să ne punem de acord, medicul va veni o dată sau de două ori pe săptămână să facem aici, la Buzău, coronarografie și implant de stenturi. Totul este la nivel de negociere, sperăm să se întâmple din septembrie.”
Secția Cardiologie a Spitalului Județean este una dintre cele mai aglomerate din unitate. În permanență circa jumătate din locuri sunt ocupate, adică peste 40, deși sunt 5 -10 externări pe zi.
Adaugă comentarii