Liberalul Ilie Bolojan, fost primar al Oradei pentru 3 mandate, actualmente președinte al Consiliului Județean Bihor, a venit, miercuri, la Buzău, pentru a susține proiectul inițiat de primarul Toma prin care încearcă alipirea comunei Țintești de municipiul Buzău. În cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o, Bolojan a explicat printre altele, de ce a bătut atâta cale, de la Oradea până la Buzău, ce stă în spatele gestului său, de ce îl susține pe Toma, dar și, foarte interesant, a dezvăluit și greșelile pe care le-a făcut în urmă cu 5 ani când a încercat, fără succes, să unească o localitate apropiată de orașul Oradea.
Punctual, Ilie Bolojan, a explicat de ce a venit la Buzău, cu câteva săptămâni înainte de referendumul lui Toma:
”Sunt trei motive pentru care am venit la Buzău:
1. Pentru a susține un proiect de dezvoltare locală în care cred și care sunt convins că în anii viitori își va dovedi justețea în dezvoltarea municipiului Buzău si a zonei metropolitane.
2. Sunt prezent aici din respect pentru locuitorii Buzăului. (..) Dacă de prezența mea se leagă venirea la urne a măcar unui buzoian înseamnă că mi-am făcut treaba.
3. Din respect si prietenie pentru domnul Toma.”
Apoi, Bolojan a vorbit despre cei 3 ”D” care contribuie la dezvoltarea unei comunități: ”densitate”, ”divizare” și ”distanțare”, explicând punctual de ce e nevoie de referendum pentru ca Buzăul să aibă șanse mai mari de succes în implementarea unor poiecte în sprijinul oamenilor.
” Regulile sunt clare: cu cât ești mai apropiat de o zonă care se dezvoltă, cu atât te dezvolți mai mult. Miza în dezvoltare e să micșorezi distanțele față de zonele care sunt dezvoltate. Vestul României e ușor mai dezvoltat decât estul, nu pentru că administrația e mai bună, ci pentru că suntem mai aproape de vestul Europei, ceea ce ne-a asigurat un flux mai mare de investiții străine. Al doilea punct e densitatea: toate studiile arată că în general cu cât o localitate e mai mare cu atât productivitatea și câștigurile sunt mai mari. Al treilea e divizarea: s-a constatat că, cu cât un teritoriu, o comunitate, e mai divizată, cu atât apar bariere în calea dezvoltării. Vrei sa faci un proiect care tranzitează teritoriul a 3-4 unități administrativ teritoriale, dacă ai un primar nepriceput într-o colectivitate și un consiliu care nu înțelege miza unui proiect, acesta se întârzie, se pierde mult timp. Îl felicit pe domnul Toma pentru că a reușit să convingă o primărie care are graniță administrativă cu Buzăul să susțină aceasta fuziune, că nu e puțin lucru ca un primar sa accepte să renunțe la mandatul pe care l-a câștigat. Sunt un susținător al acestor proiecte de metropolizare a României, de extindere a orașelor din România”.
Susținător al referendumului de la Buzău, Ilie Bolojan a explicat și de ce demersul său de acum 5 ani, de a uni comuna Sînmartin cu orașul Oradea, a eșuat. Mai exact, s-a concentrat pe campania din comuna rurală și nu pe cea din municipiu :
Pe de altă parte, Ilie Bolojan a spus sincer că toate lucrurile promise în campania pentru referendum nu se vor întâmpla ”de pe o zi pe alta”, dacă proiectul va trece, ci lucrurile bune se vor petrece în timp:
”De pe o zi pe alta nu se va întâmpla mare lucru, pentru că noi suntem niște oameni serioși si nu trebuie să creăm așteptări, dar se creează planuri de dezvoltare integrată, extinderi de utilități planificate, conectări majore rutiere, spații de dezvoltare de tip industrial, planuri de urbanism general care acoperă aceste zone, ceea ce creează condițiile pentru dezvoltare in anii următori. Nu o sa vedeți lucrurile că se întâmplă de pe o zi pe alta, dar ce veți vedea e că rata de creștere a Buzăului și a zonei metropolitane, dacă și administrațiile din anii următori vor fi unele care doresc sa facă lucruri bune, vor fi îmbunătățite.”
Referendumul prin care se încearcă unirea Buzăului cu Ținteștiul va avea loc duminică, 26 septembrie.
Dupa cum, nefericit, s-a exprimat Bolojan se deduce ca unirea e un lucru prost ( 3 D ) 1. densitatea – locuitori putini in Tintesti si 2. divizarea clara intre Buzau si Tintesti ( distanta)
Multumesc domnului Bolojan pentru respectul exprimat fata de buzoieni. Resoectul este reciproc.
Nu inteleg insa de ce liberalul Bolojan are alt punct de vedere despre referendum decat liberalul Pufu.
Interesant cum ar fi raspuns domnia sa, dar si domnul Pufu, la intrebarile unui buzoian:
– cum am putea promite dezvoltarea de retele edilitare la Tintesti, cand din pacate reteaua de canalizare din zona ultracentrala a municipiului nu a fost inlocuita de mai bine de 60 de ani(lucru vizibil cu ochiul liber pe platoul Dacia), cu toate ca taxele au crescut in timp pentru cei care locuiesc in aceasta zona?
– au fost accesate inclusiv fonduri pentru retele edilitare dupa 1990, dar zona ultracentrala a fost “uitata”. Oare tot “uitata” va fi si dupa referendum, ca atunci vor fi alte prioritati, respectiv de extindere retele edilitare spre Tintesti?
As putea sa stiu de ce cometariul meu( desi de bun simt si reflectand o relitate vizibila cu ochiul liber-denivelari ale platoului pe directia retelelor de canalizare si camine aproape prabusite)si semnat cu prenumele real, inca asteapta moderarea, iar al unui anonim “cetatea”a fost publicat?Ce deranjeaza la comentariul meu? Semnatarul, sau ca pare anti- referendum?
Ar trebui ca presa “libera” sa fiti echidistanti, pentru mai multa credibilitate si pentru a nu va dezamagi cel putin o parte dintre cititori.
Te-ai făcut de râs Bolojan,să te asociezi cu astfel de oameni e o jignire…are dosare cat cuprinde .