Actualitate

În ce nuanțe ai voie să-ți vopsești casa de acum încolo? Regulament valabil în orașul Buzău

Sursa foto Fb/ Ion Tăbăcaru

După câteva decenii de haos care se reflectă în actualul urbanism al orașului, autoritățile din Palatul Comunal au făcut un prim pas pentru a reglementa modul în care pot fi vopsite imobilele de pe raza municipiului reședință de județ. La ultima ședință, consilierii locali municipali au adoptat un regulament de identitate cromatică, act normativ care stabilește cum pot fi vopsite clădirile, unele în funcție de zona sau destinația pe care o au.

Criteriile care se aplică, potrivit regulamentului, în alegerea culorilor, fac referire la următoarele elemente:

Dimensiunea fațadei: în cazul suprafețelor mari, se vor alege culori în tonuri cât mai deschise;

Vecinătățile: alegerea culorii se va face în armonie cu clădirile învecinate;

Lumina naturală: pentru fațadele clădirilor expuse luminii naturale intense se pot folosi culori saturate;

Mediul natural: spațiile verzi sunt considerate elemente cromatice și se va ține cont de acestea în alegerea culorilor;

Conținut: propunerea de zugrăvire a fațadei trebuie să fie corelată cu geometria și elementele fațadei;

Oricr tip de înscris publicitar aplicat cu vopsea direct pe fațadă este strict interzis.

Clădirile din cartierele istorice (deși hotărârea CLM nu precizează care sunt cartierele istorice conform unei clasificări oficiale) au un regim ceva mai restrictiv, în sensul în care sunt permise doar 6 culori de bază (conform scalei cromatice RAL, utilizată la nivel european) precum gri deschis sau crem. Regulamentul prevede că pot fi folosite și culori mai intense, pentru a evidenția anumite elemente de construcție, prin contrast cu culoarea de bază, dar aceste culori mai intense nu pot fi utilizate pe mai mult de 20% din suprafața totală a fațadei. Astfel, accentele pot fi datre în trei nuanțe, în cazul clădirilor aflate în zone istorice, respectiv galben lămâie, turcoaz sau maro.

Pentru clădirile din afara zonelor istorice, sunt permise mai multe opțiuni. Sunt desemnate 9 culori de bază care pot fi ales, încadrându-se în principiile enumerate mai sus, și cărora li se adaugă alte 7 culori pentru accente. Culorile de bază sunt, în generală, nuanțe de crem, gri, alb ivoriu. O altă regulă importantă este aceea că imobilele care au peste patru etaje pot fi vopsite doar în culori deschise, apropiate de cele naturale.

Cromatica unei clădiri, fie că este vorba despre un imobile nou, fie că este vorba despre unul căruia i se reface fațada, trebuie să se aprobe prin documentație care se avizează de către serviciile de specialitate ale Primăriei Buzău. În mod excepțional, se pot face derogări de la regulament dar numai în cazul clădirilor monument și numai cu avizul Comisiei de Estetică Urbană.

Terasele, reguli noi de amenajare

Același regulament prevede reguli noi pentru amenajarea teraselor sau a punctelro de comerț stradal. de pildă, pentru amenajarea teraselor, se vor folosi numai anumite elemente de mobilier, iar delimitarea lro se va face cu jardiniere decorative cu dimensiuni prestabilite. Dacă sunt mai mult eterase care se învecinează, acestea trebuie amenajate încât să fie corelate din punct de vedere al amplasării și al esteticii urbane. Nu în ultimul rând, umbrelele, copertinele și parasolarele folosite în aceste spații trebuie să aibă culoarea alb -bej, să conțină inscripționări pe maxim 20 % din suprafață și, obligatoriu, să aibă inscripționat și logoul municipiului Buzău.