Actualitate Agricultura acum

În ce sector se găsesc cele mai sigure locuri de muncă și cele mai bune salarii. Vei fi surprins!

Agricultura nu mai e demult un sector cu locuri de muncă sezoniere. Dimpotrivă, în agricultură sunt, în momentul de față, cele mai sigure locuri de muncă. Cel puțin așa este în județul Buzău, unde angajatorii, mari sau mici, preferă să-și păstreze oamenii și pe timpul iernii, cu aceleași salarii ca vara, de teamă că nu vor mai găsi forță de muncă atunci când se dă startul unui nou sezon de lucrări agricole.

Potrivit directorului AJOFM Buzău, Ionel Tociu, forță calificată de muncă e greu de găsit, așa că cine e angajat în agricultură nu riscă să fie concediat.

“Nu se concediază deloc din agricultură. Din contră, cerințele pentru forță de muncă în agricultură sunt foarte mari. Cu alte cuvinte, societățile comerciale preferă să mențină forța de muncă pe costurile proprii și în perioada de inactivitate iarna, să nu disponibilizeze, pentru că este clar că în primăvară, când vor începe lucrările agricole, nu vor mai avea cu cine să facă treabă pentru că nu mai găsesc forță de muncă. “

Directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu

Mai mult, deși lucrările de toamnă s-au încheiat, se caută în continuare oameni care să lucreze în agricultură. La nivelul județului Buzău, circa 10 % din locurile de muncă vacante în prezent sunt în agricultură. Se caută atât mecanici mașini și utilaje, cât și muncitori necalificați.

Iar joburile în agricultură nu sunt doar sigure, ci și bine plătite. Salariul mediu în agricultură este cu circa 400 de lei net mai mare decât salariul mediu înregistrat la nivelul tuturor celorlalte ramuri de activitate din județul Buzău.

Directorul Direcției Județene de Statistică Buzău, Cornelia Geambașu

Salariile din agricultură au crescut constant începând cu luna decembrie 2020, atingând un maxim anul trecut în noiembrie. A scăzut ușor, pentru ca apoi să crească iarăși în vara acestui an, odată cu apariția unei legi prin care se oferă o serie de facilități angajaților din agricultură.


Directorul Direcției de Statistică Buzău, Cornelia Geambașu